Kina uklonila 1,4 miliona objava s interneta

Kineski regulator za sajber prostor objavio je da je obrisao 1,4 miliona objava na društvenim mrežama nakon dva meseca istrage o širenju dezinformacija, ilegalnoj zaradi i imitiranju političara.
Kina uklonila 1,4 miliona objava s interneta
Foto: Pixabay
Kineska agencija za sajber prostor (CAC) u petak je saopštila da je između 10. marta i 22. maja na društvenim mrežama zatvorila 67.000 korisničkih računa i obrisala stotine hiljade objava u sklopu šire kampanje "ispravljanja". 
Kina je od 2021. pregledala milijarde korisničkih računa kako bi očistila sajber prostor i olakšala vlastima da ga kontrolišu, piše agencija Rojters. 
U poslednjoj kampanji pregledani su računi na popularnim kineskim društvenim aplikacijama poput WeChata, Douyina i Weiboa. 
 
Peking često hapsi građane i cenzuriše račune zbog deljenja informacija koje se smatraju osetljivim ili kritičnim prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci. 
 
Od 67.000 ukupno zatvorenih računa, njih 8.000 je ugašeno zbog "širenja lažnih vesti, glasina i štetnih informacija", objavio je CAC. 
 
Oko 930.000 drugih računa kažnjeno je blaže - od uklanjanja svih pratilaca do suspenzija njihovih zarada. 
 
CAC je u odvojenoj kampanji nedavno zatvorio preko 100.000 računa koji su se navodno lažno predstavljali kao medijske kuće. 
 
U petak je agencija objavila da je uklonila i gotovo 13.000 lažnih vojnih računa s nazivima poput "Zapovedništvo Crvene armije" ili "Kineske protivterorističke snage". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija