Ljudi se pitaju zašto je padao grad u obliku karfiola i čena luka - ne, nije HAARP

Čačak, Niš i drugi gradovi pogođeni su krupnim gradom u poslednjem nevremenu. Neki su primetili da ovaj grad ima drugačiji izgled, poput karfiola ili čena belog luka.

Grad veličine teniskih loptica padao je u više mesta u Srbiji, a u nevremenu pre desetak dana opustošio je velike delove Vojvodine.

I dok smo navikli na izgled grada, ovaj "oblikovani" probudio je teoretičare zavere.

Ne, nije u pitanju nikakvo upravljanje klimom, HAARP ili slične teorije koje olako oslobađaju čoveka od odgovornosti za klimatske promene. 
 
 
Postoji naučno objašnjenje za ovakav neobičan izgled grada, a bazira se na njegovoj strukturi. 
 
Svaki grad ima početni oblik loptice manjih dimenzija, oko centimetar. Kad su uslovi vlažni, grad se deformira i razdvaja - naročito ako je struktura porozna, sklona deformiranju, objasnili su stručnjaci sa Univerziteta "Monash" za ABC News.
 
Grad raste kako se nevreme razvija, a formiraju se "okrajci" poroznog leda i međuprostori koje ispunjava voda. Ta voda se ubrzo smrzava, formirajući proziran led. Tako nastaje i grad ovog neobičnog oblika - osnovna struktura je okrugla, u sredini, a "ogranci" leda su deformirane strukture koje su iz tečnog stanja prešle u led.
 
 
Ovakav grad tipičan je za superćelijske oluje, u kojima imamo različitu vlažnost vazduha tokom celog trajanja nevremena. Meteorologija zna za ovakve pojave već decenijama i detaljno su izučavane u naučnim radovima još iz prošlog veka.

To znači da grad u obliku čena belog luka ili karfiola nije nova pojava jer to nisu ni superćelijske oluje. Naše područje nema toliko iskustva sa ovim razarajućim olujama i stoga nemamo ogromno iskustvo sa gradom koje ima neobičan oblik, ali ima vrlo jasnu putanju nastajanja.

  • Steva

    23.07.2023 21:03
    sramota je kako nam dobro ide
    gradjaninX
    23.07.2023 • 18:32
    valjda je trebalo da pada u obliku sladoleda ili makar u kockicama...

    Jeste,i ako bude u kockama vlada srbije donosi odluku da svojim građanima podeli po bocu viskija,jer ipak mi živimo u zlatnom dobu.
  • gradjaninX

    23.07.2023 18:32
    valjda je trebalo da pada u obliku sladoleda ili makar u kockicama...
  • Alen NS

    23.07.2023 17:08
    Rada Manojlovic, estradna umetnica i meteo-strucnjak je na Twitter-u rekla da je HAARP i da to svi znaju. Kako sad da se izborim sa ovim, kome da verujem?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.