FOTO Pokušao autorskim pravima da zaštiti umetničko delo veštačke inteligencije, sud rekao - ne može

Umetničko delo stvoreno veštačkom inteligencijom bez ljudskog delovanja ne može se zaštititi autorskim pravima prema američkom zakonu, presudio je sud u Vašingtonu.
FOTO Pokušao autorskim pravima da zaštiti umetničko delo veštačke inteligencije, sud rekao - ne može
Foto: Pixabay
Samo dela koja je stvorio čovek mogu se zaštititi autorskim pravima, rekla je američka sutkinja okružnog suda Beril Hauvel, potvrdivši odbijenicu Američke kancelarije za autorska prava koju je popunio IT naučnik Stiven Taler u ime svog sistema DABUS.
Talerov zahtev za odobravanje patenata koje je osmislio DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) odbila je ranije i kanclearija za patente.
Taler je takođe predao zahtev za patente koje generiše DABUS u drugim zemljama uključujući Veliku Britaniju, Južnoafričku Republiku, Australiju i Saudijsku Arabiju, s ograničenim uspehom.
 
Talerov advokat Rajan Abot rekao je da se njegov klijent i on snažno protive odluci i da će se žaliti. Kancelarija za autorska prava nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom.
 
Brzorastuće polje generativne veštačke inteligencije podstiče nova pitanja koja se tiču intelektualnog vlasništva. Kancelarija za autorska prava takođe je odbila umetnikov zahtev za zaštitom slika generisanih putem AI sistema Midjourney, uprkos autorovim tvrdnjama da je sistem bio deo njihovog umetničkog procesa.
 
Nekoliko tužbi koje su u toku takođe se tiču korišćenja dela koja su pod autorskim pravima, u svrhu treniranja generativnog AI-ja bez dozvole za ta dela.
 
Taler je podneo zahtev 2018. godine za autorska prava koja pokrivaju "A Recent Entrance to Paradise", delo vizuelne umetnosti za koje tvrdi da ga je njegov AI sistem stvorio bez ljudske pomoći. Kancelarija je odbila zahtev prošle godine s izgovorom da dela moraju imati ljudske stvaraoce da bi se mogla zaštititi autorskim pravima.
 
Taler je izazvao odluku na saveznom sudu, s argumentom da ljudsko autorstvo nije konkretan pravni zahtev i da bi dopuštanje zaštite autorskih prava AI-ju bilo u skladu sa svrhom autorskih prava onako kako su navedena u američkom ustavu da "promovišu napredak nauke i korisnih umetnosti."
 
Hauvel se složila s Kancelarijom za autorska prava i rekla da je ljudsko autorstvo "temeljni zahtev autorskih prava" utemeljen na "vekovima dugom sporazumnom razumevanju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.