VIDEO Indija ispisala istoriju: Svemirska letelica uspešno sletela na Mesec

Indijska svemirska letelica Čandrajan-3 uspešno se spustila na Mesečev južni pol, čime je Indija postala prva zemlja na svetu koja je to učinila.
Naučnici se sada nadaju da će postaviti rover za slanje slika i podataka nazad na Zemlju, navodi BBC.
Indija je tako postala prva zemlja koja je uspela da uspešno spusti svemirski brod blizu južnog pola Meseca.
 
Sve prethodne misije na Mesec dotakle su njegovo tlo malo niže od ekvatora, ali ispitivanje njegovog južnog pola ključno je u potrazi za vodom na tom Zemljinom satelitu, navodi BBC.
 
 
Region južnog pola smatra se područjem od ključnog naučnog i strateškog interesa za svemirske nacije, jer naučnici veruju da je region dom naslaga vodenog leda Voda, zamrznuta u senovitim kraterima, mogla bi se pretvoriti u raketno gorivo ili čak vodu za piće za buduće misije posade.
 
Ova azijska država je neočekivano dobila šansu da zlatnim slovima ispiše istoriju istraživanja svemira nakon što je Rusija u sličnom pokušaju u subotu izgubila kontakt sa letelicom Luna 25, a u nedelju, 20. avgusta, saopštila da se srušila na Mesec.
 
Ovo nije prvi pokušaj Indije da sleti na Mesec. Najmnogoljudnija zemlja na svetu je 2019. godine doživela neuspeh kada je "Čandrajan-2" letelica doživela probleme tokom spuštanja, nakon čega se "zabila" u tlo.
Više od deset zemalja ima planove za misije na Mesec u narednim godinama, uključujući misiju koju je pokrenula japanska svemirska agencija - Japanska agencija za istraživanje svemira - za koju se očekuje da će poleteti kasnije ovog meseca.
 
Sjedinjene Države takođe planiraju da pošalju tri komercijalna lunarna sletanja na Mesec počevši od ove godine, dok NASA nastavlja da radi na svojoj misiji Artemis III, koja bi mogla da vrati astronaute na Mesec već 2025. godine.
 
Indija je postala četvrta zemlja koja je pokušala poduhvat sletanja na Mesec. Pre nje su to učinile SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez, ali nikome nije uspelo da dosegne njegov južni pol.
  • a mi ovde

    23.08.2023 15:37
    gledamo
    farmu
  • Joca

    23.08.2023 15:17
    A u isto vreme pomahnitali dedica ratuje po Evropi. o.O

    Da su ljudi normalni i ujedinjeni - gde bi im kraj bio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija