I Japan hteo na Mesec: Lansiranje obustavljeno zbog snažnih vetrova

Japanska svemirska agencija obustavila je planirano lansiranje rakete s prvom letelicom na Mesec, a operater Mitsubishi Heavy Industries (MHI) je kao razlog naveo snažne vetrove.
I Japan hteo na Mesec: Lansiranje obustavljeno zbog snažnih vetrova
Foto: Beta/AP
Iako raketa H-IIA, glavni japanski sistem lansiranja, ima stopu uspešnosti lansiranja od 98 odsto, vetrovi u gornjoj atmosferi prisilili su na obustavu lansiranja 27 minuta pre nego što je to bilo planirano.
"Visinski vetrovi ugrozili su naše ograničenje za lansiranje koje je postavljeno kako bi se obezbedilo da nema uticaja od krhotina koje bi padale izvan unapred upozorenih područja", rekao je šef lansirne jedinice MHI H-IIA Tacuru Tokunaga.
Nadležni za bezbednost Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) Mićio Kavakami rekao je da su snažni vetrovi od gotovo 108 kilometara na sat zabeleženi su na 5.000 do 15.000 metara nadmorske visine.
 
"Višestruki tajfuni oko Japana mogli su uticati na uslove vetra", dodao je.
 
Novi datum lansiranja nije određen, ali ne očekuje se da će biti pre četvrtka jer slede nužni procesi poput punjenja gorivom, rekao je Tokunaga. 
 
MHI i JAXA naveli su da bi se lansiranje moglo pomeriti na 15. septembar.
 
Raketa je trebalo da bude lansirana u ponedeljak ujutro iz JAXA-inog svemirskog centra Tanegašima u južnom Japanu. Lansiranje je već dva puta odloženo od prošle nedelje zbog lošeg vremena.
 
Misija "Mesečev snajper"
 
Raketa nosi JAXA-in Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), koji bi bio prva japanska svemirska letelica na Mesecu. Lender Hakuto-R Mission 1 japanskog startap iSpace srušio se na površinu Meseca u aprilu.
 
JAXA je planirala da počne sletanje SLIM-a u januaru ili februaru 2024. nakon lansiranja u ponedeljak, a cilj joj je da postigne uspeh poput Indije nakon čija je misija Chandrayaan-3 uspešno sletela na Mesec pre nekoliko dana.
 
Nazvana "Mesečev snajper", misija SLIM nastoji da postigne sletanje visoke preciznosti unutar 100 metara od svoje mete na površini Meseca, što bi predstavljalo tehnološki skok u odnosu na konvencionalnu preciznost sletanja na Mesec od nekoliko kilometara, prema JAXA.
 
Raketa nosi i satelit X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), zajednički projekt JAXA, NASA i Evropske svemirske agencije.
H-IIA, koju su zajednički razvili JAXA i MHI, vodeća je japanska raketa za lansiranje u svemir. Imala je 45 uspešnih lansiranja u 46 pokušaja od 2001. godine.
 
Međutim, nakon što je JAXA-ina nova raketa H3 podbacila na svom debiju u martu, agencija je odložila 47. pokušaj lansiranja H-IIA na nekoliko meseci kako bi se istražio uzrok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija