Arheolozi otkrili u Pompeji očuvane freske koje prikazuju Trojanski rat

U najnovijim iskopavanjima rimskog grada Pompeje, koji je uništen usled erupcije Vezuva 79. godine, arheolozi su otkrili izuzetno dobro očuvane freske.
Arheolozi otkrili u Pompeji očuvane freske koje prikazuju Trojanski rat
Foto: Pixabay
Freske prikazuju mitske likove iz Trojanskog rata, uključujući Helenu Trojansku, objavio je "Tajms".
 
Arheolozi su otkrili likove Helene i brojnih drugih likova iz Trojanskog rata na freskama u trpezariji, i smatraju da su ove freske među poslednjim umetničkim delima nastalim u Pompeji.
Freske su naslikane na visokim crnim zidovima velike trpezarije, a ceo mozaički pod u prostoriji sadrži više od milion pojedinačnih belih pločica.
 
Novootkrivene freske nisu rađene u tradicionalnom stilu. Prikazuju i Ledu i Labuda, čiji je oblik vrhovni grčki bog Zevs uzeo kako bi zaveo Ledu. Naslikani su zajedno sa njihovom ćerkom Helenom u susretu sa Parisom, preneo je "Tajms".
Na freskama je prikazan i Apolon sa proročicom Kasandrom.
 
Britanski arheolog Sofi Hej rekla je da su freske veoma visokog kvaliteta.
 
Trpezarija je otkrivena tokom poslednjih dana snimanja dokumentarnog filma pod nazivom "Pompeja: Novo kopanje", a prvi delovi te građevine pronađeni su prošle godine.
 
Veruje se da je građevina kojoj je pripadala trpezarija bila u vlasništvu političara Aulusa Rustiusa Verusa.
  • Aleksandar

    13.04.2024 21:29
    Pa,normalno je da su baš oni crtali motive iz Trojanskog rata..Oni su zapravo crtali motive svoje domovine,koju su napustili i naselili delove današnje Italije,a tadašnje Kritije..
  • Čarapan

    13.04.2024 06:54
    Uvek isto
    Eto i onda su političari bili najbogatiji lopovi
  • Сеновић

    12.04.2024 12:31
    Зашто би они имали и сликали мотиве Тројанског рата.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija