Mobilni telefoni se više koriste za fotografisanje nego razgovor?

Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje, nego za obavljanje razgovora, pokazalo je istraživanje kompanije "LG elektroniks".
Mobilni telefoni se više koriste za fotografisanje nego razgovor?
Foto: Pixabay
Tako je jer je mobilni telefon uvek pri ruci, i ima sve više mogućnosti kojima prevazilazi prvobitnu svrhu: s njega se šalje elektronska pošta, služi kao podsetnik i budilnik, preko njega se sluša muzika i gledaju televizija i filmovi, njime se pregleda internet, služi kao nekada mapa za kretanje gradom, putevima i kroz prirodu...
 
Istraživanje kompanije LG pratilo je navike korisnika mobilnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji gde je 87 odsto ispitanika izjavilo da mobilnim telefonom fotografišu najmanje jednom nedeljno, dok je 82 odsto reklo da bar jednom nedeljno koriste telefon za - razgovor s nekim. Rezultat istraživanja pokazuje da je kod 80 odsto ispitanika upotreba kamere češća i od korišćenja telefona za pregled društvenih mreža što je masovna navika.
 
Čak 61 odsto ispitanika pri komunikaciji s nekim radije šalje fotografiju nego tekstualnu poruku. Fotografije dece i "selfiji" su najpopularniji u SAD, dok Korejci više šalju slike jela i putovanja. Snimanje videa telefonom je popularno među 74 odsto ispitanika jer smatraju da fotografije nisu dovoljne da prikažu neku atmosferu, a 68 odsto snima i šalje video sa zanimljivih mesta i vidikovaca.
 
To je omogućeno i time što neki uređaji, kaže LG, kao njegov "G7 ThinQ", mogu da snimaju fotografije i video zapise u HDR kvalitetu, te je dovoljno poneti samo njih, a ne i kameru.
 
Istraživanjem je utvrđeno da se korisnici mobilnih telefona najviše žale na zamućene slike, na nedovoljnu "rezoluciju" kada se slika uveća, i na to što većina kamera telefona ipak ne može da postigne ono što može dobar foto-aparat.
 
Više od polovine, 54 odsto ispitanika je priznalo da nije vešto u fotografisanju, a 63 odsto je bez obzira na to nezadovoljno svojim finalnim produktom. Jedna trećina žena u dvadesetim i tridesetim godinama je rekla da ima problema da "uhvati" dobar kadar kada fotografišu svoje kućne ljubimce dok se pomeraju, a čak 74 odsto žena je nezadovoljno fotografijama snimljenim kada nema dovoljno svetla.
  • jova limanac

    16.10.2018 22:35
    I sad kad skoro svako može da napravi prilično jasnu fotografiju u bilo kom trenutku, još uvek nemamo nijednu čistu fotografiju nijednog NLO, bigfuta, Nesi, čupakabre, i ostale družine...
  • kazi ,,ladja,,

    16.10.2018 19:13
    Sto da ne? Dali ste kasiku i sve zavisi sta cete jesti njome. Meni je Note nezamenljiv. Olovka za beleske, skrabanje... Ne igram igrice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija