Švedski startap štampa ljudske organe

Švedska startap kompanija “Cellink” uspela je da uz pomoć 3D štampača replicira delove ljudskog tela i organe.
Ova inovativna ideja mogla bi pomoći lekarima u pronalasku novih metoda lečenja raka i drugih teških bolesti, piše portal “World Economic Forum”.
 
Naučni tim otkrio je da prava kombinacija sintetičkih i prirodnih polimera pomešana s materijalima koji su bazirani na izvanstaničnoj matrici može biti savršen materijal za stvaranje novih organa i reproduciranje svih vrsta ćelija.
 
Startap je uz pomoć jedinstvenog gela i serije fibroblasta uspeo odštampati 3D model ljudske kože, a sprema se da proizvede i model tkiva jetre, kao i beta ćelije koje proizvode insulin.
 
Uz takve rezultate ne iznenađuje da je “Cellink” u samo dve godine od malog naučnog startapa postao snažna firma koja je aktivna u 48 zemalja širom sveta.
Trenutno je u “Cellinku” zaposleno 70 ljudi koji rade u više od 450 laboratorija u celom svetu, a kompanija sarađuje i s vodećim imenima farmaceutske industrije poput kompanije “Johnson and Johnson”.
 
“Cellink” u izradi modela organa koristi najsavremeniju opremu - izvanredno precizne i brze 3D štampačem koji smesu hidrogela i različitih materijala oblikuje na potrebne načine, tj. u oblike raznih organa.
 
Hidrogelovi koje “Cellink” koristi u izradi organa jedinstveni su po tome što imaju vrlo specifična svojstva - viskozni su, želatinasti, mogu se ugraditi u mreže, proizvoditi u svakom trenutku i neverojatno su otporni na naprezanje i izdržljivi.
 
Njihovi štampači su jedinstveni - treća generacija BIOX opreme omogućava izgradnju slojeva od samo 50 mikrona, s rezolucijom od jednog mikrona.
 
Iako su i mnoge druge kompanije razvile tehniku 3D štampanja ljudskih organa, 3D štampač koji koristi “Cellink” nudi istu uslugu po deset puta nižoj ceni, napominje se na kraju članka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija