VIDEO: Dronovi će zameniti perače prozora na velikim visinama

Dronovi su sve prisutniji na radnim mestima i menjaju način na koji se poslovi obavljaju, a takođe omogućavaju kompanijama da štede vreme, povećaju sigurnost i smanje troškove. Nova ideja je da zamene ljudske perače prozora na visokim objektima.
Ogromni dron za pranje prozora proizvela je kompanija Aerones iz Letonije, a njegov zadatak je da zameni ljude u čišćenju prozora visokih objekata. 
 
Kompanija Aerones je prvi put stigla na naslovnice 2017. godine kada je koristila svoju letelicu za spasavanje, a sada tvrdi da njen dron za pranje prozora može da radi 20 puta brže u odnosu tradicionalne metode, kao i da je rad mnogo sigurniji. 
 
Letelica široka tri metra ima 12 propelera i opremljena je crevima, sunđerima i kamerama, a njome upravlja čovek s tla tako što prati proces pranja. 
 
Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje s baterijom na tlu, a voda crevom dolazi iz rezervoara koji se takođe nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi daljim razvojem ova visina mogla da se poveća. 
 
Kompanija Aerones je osmislila i sopstveni stabilizacioni sistem kako bi dron mogao da se nosi s lošijim vremenskim uslovima.  Letelica teška 55 kg je kablom pričvršćena za vrh zgrade. 
 
Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno da li može da ukloni najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično. 
 
Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za proveravanje i čišćenje velikih vetrenjača.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija