FOTO: Ovako izgleda severni pol Sunca

S obzirom na to da smo oduvek bili zainteresovani za svoju zvezdu, posmatrali smo je iz različitih uglova. Već hiljadama godina gledamo svoje Sunce s površine Zemlje, a posmatrali smo ga i iz svemira.
Ali do sada nismo videli kako izgledaju njegovi polovi, piše "Science Alert".
 
Sunčev severni pol nedavno je prvi put snimio satelit Evropske svemirske agencije (ESA) PROBA-2 (PRoject for OnBoard Autonomy), a fotografija je zapravo kombinacija očitanja različitih parametara.
 
Zašto sve do sada nismo imali snimke polova Sunca?
 
Naša Zemlja, sateliti oko nje, ali i ostale planete našeg sistema okreću se oko Sunca po manje-više ustaljenoj ravni poravnatoj sa Sunčevim ekvatorom. Ona se naziva ravnina ekliptike i po njoj Zemlja kruži oko Sunca. Nastala je iz pljosnatog diska prašine i gasova koji su rotirali oko naše zvezde u ranom stadijumu razvoja Sunčevog sistema, a iz njega su se kasnije formirale i planete.
 
Naučnici šalju letelice u tu ravninu i iz čisto praktičnih razloga. Naime, pri okretanju oko svoje ose, naša planeta dodaje letelicama brzinu, moglo bi se reći da ih pritom malo gura. Što je lansiranje bliže ekvatoru, to će taj dodatni potisak biti veći pa će letelici biti potrebno manje energije da poleti u svemir. Mnogo je teže, na primjer, lansirati raketu sa Severnog pola nego s ekvatora.
 
Zato sateliti obično putuju po ravni ekliptike pa ne mogu da fotografišu severni pol naše zvezde.
 
Ipak, jedna letelica uspela je da proučava polove Sunca. Svemirska letelica Ulysses preletjela je iznad Sunčevog pola i izvršila neka merenja, ali nijedan od njenih instrumenata nije bio kamera.
 
Ni ovaj najnoviji snimak satelita PROBA-2 nije, tehnički gledano, prava fotografija pola naše zvezde.
 
"Iako ne možemo direktno da vidimo pol, kada letelice posmatraju atmosferu Sunca, između ostalog, prikupljaju i podatke o atmosferi koja se prostire izvan Sunčevog diska", objasnili su iz ESA.
 
Kako se Sunce okreće oko svoje ose, satelit PROBA-2 prikuplja te podatke i kombinuje ih u rekonstrukciju izgleda Sunčeva pola.
 
Na fotografiji ESA jasno se mogu videti linije koje razdvajaju kriške celokupne slike pola koje su posledice merenja sa drugih pozicija. Linija koja prolazi sredinom snimka nastala je zbog manjih promena u atmosferi Sunca tokom perioda u kojem su se prikupljali podaci.
 
Naučnici konstruišu ovakve fotografije od juna ove godine, skladište ih u bazu podataka i tako posmatraju kako se tokom vremena menja pol naše zvezde.
 
Sonda NASA "Parker Solar Probe" već se približila Suncu više nego bilo koja letelica do sada, ali ni ona neće napustiti ravan ekliptike.
 
Za prave fotografije Sunčevog pola moraćemo da pričekamo svemirsku letelicu Solar Orbiter. Ta ESA letelica trebalo bi da bude lansirana 2020. godine. Neće se zadržavati oko Sunčevih polova, ali će preleteti dovoljno blizu da fotografiše tu, za sada još uvek, tajnu Sunčevu regiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija