Apple ne dozvoljava kupcima da poprave iPhone

Apple je uspeo da uplaši svoje korisnike nakon što je Tim Cook poslao pismo investitorima.
Apple ne dozvoljava kupcima da poprave iPhone
Foto: Pixabay
Između ostalog, napisao je da je prodaja novih iPhon-a premala, i kao razlog spomenuo je činjenicu da ljudi jednostavno poprave stari kada se pokvari, umesto da odmah kupe novi model.
 
Apple ima dugu istoriju da sprečava ljude da popravljaju kvarove na mobilnim telefonima, tako ih ohrabruju da kupuju nove. 
 
Oni su se borili protiv zakona koji bi omogućio tehnološkim kompanijama da informacije o popravci budu dostupne javnosti i da obezbede dovoljan broj rezervnih delova, prenose Motherboard i index.hr. 
 
Oni takođe ne prodaju rezervne delove za iPhone, tužili su vlasnika servisa u Norveškoj koji je popravio iPhone, sarađujući sa Amazonom da bi sprečio preprodaju svojih uređaja preko tog sajta. Pored toga, mnogi korisnici su sumnjali da Apple namerno usporava baterije na iPhone-ima, kako bi na kraju vlasnici zbog sporosti uređaja kupili novi. 
 
Nikada nisu priznali da ne žele da njihovi korisnici popravljaju svoje uređaje, ali su rekli da su "previše složeni za popravke". Iako su neko vreme mogli da zamene baterije na iPhone-u za oko 25 evra, ova opcija je ukinuta poslednjeg dana decembra 2018. godine.
 
"Iako su makroekonomske promene na nekim tržištima ključni faktor u padu prodaje iPohne-a, verujemo da faktori kao što su oni kod nekih korisnika koriste mogućnost da zamene baterije po nižim cenama", piše Cook. 
 
Ova vest je prilično razbesnela korisnike, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama. "Pravo rešenje je da prestanite da kupujete Apple proizvode i problem je rešen".
  • BB

    14.01.2019 21:38
    Neko na 021 me je
    lepo castitio kada je, u komentarima, poslao sledece:

    Na youtube pogledajte ovaj dokumentarac "The Light Bulb Conspiracy - Extended Version".
    Ovaj film lepo opisuje istoriju produkata koji su namerno dizajnirani da traju krace kako bi proizvodjaci imali povecanu proizvodnju I profit. Neki od uredjaja: sijalica, zenske najlon carape, i-pod, injet stampaci, itd.
    I kako se podstice potrosacka kultura (porast zelja) sve u ime njihovog prodavanja/profita onoga sta potrosaci zele.
    Odlican film. Pogledao sam ga vise puta. Najtoplije preporucujem.
    Pozdrav iz bela sveta.
  • Milenko

    14.01.2019 12:20
    renome se neguje
    Kada jedan uredjaj radi odlicno zasto bi ga neko popravljao. Uvek nako popravke nastaje rusenje ugleda jedne marke. Prvo je korisniku skupa popravka, nestrpljiv je zbog duzine intervencije,nakon popravke za svaki bag na netu krivi proizvodjaca telefona. Zakljucak je jasan, imate garanciju na ispravnost a kada istekne kupujete nov uredjaj. Ako ste nemarni i uredjaj koristite bahato i nestrucno,za kvarove ne krivite proizvodjaca ve sebe. Bio on Apple ili Neko drugi.
  • studentns

    14.01.2019 06:46
    realnost kako svet i velike korporacije razmišljaju i rade.
    sramota !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija