Na Antarktiku otkriven 200 miliona godina star otisak stopala dinosaurusa

Naučnici su tokom ekspedicije na Antarktiku otkrili fosilizovani otisak stopala dinosaurusa star oko 200 miliona godina.
Otkriven je otisak veličine ruke koji je ostavila životinja iz grupe arhosaurusa, saopštio je u sredu nemački Savezni institut za geonauke i prirodne resurse (BGR) u severnom Hanoveru. O kojoj tačno vrsti dinosaurusa je reč, za sada nije jasno.
 
Arhosaurusi (Archosauria) su uglavnom fosilna grupa organizama (podrazred) koja obuhvata red Thecodontia i podred Pseudosuchia (manji trijaski gmizavci) i dinosauruse, pterosauruse (leteće gmizavce) i današnje krokodile.
 
Naučnici su otkrili otisak u januaru 2016. na području severne Viktorijine zemlje, ali su njihova otkrića tek nedavno objavljena u stručnom časopisu "Polar research".
 
Kosti dinosaurusa već su ranije otkrivene u južnom delu Viktorijine zemlje, rekao je vođa ekspedicije BGR-a Andreas Lufer, ali u severnom do sada nije ništa pronađeno.
 
Osim toga, naučnici su otkrili fosilizovane ostatke šuma oko 1.700 kilometara od Južnog pola.
 
"To pokazuje da Antarktik pre otprilike 200 miliona godina nije bila ledeni kontinent kao što je danas", istakao je Lufer.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija