Istraživanje: E-automobili štetniji po životnu sredinu od dizel vozila

Nemačko istraživanje dovelo je u pitanje ekološku prihvatljivost električnih automobila.
Istraživanje: E-automobili štetniji po životnu sredinu od dizel vozila
Foto: Pixabay
Naučnici su novom analizom ukazali da električna vozila pomažu klimi samo na papiru i da su, zapravo, gora za okolinu od dizel vozila.
 
Christoph Buchal, profesor fizike iz Kelna, sastavio je izveštaj s kolegama Hans-Dieterom Karlom i Hans-Wernerom Sinnom za Ifo Institut za ekonomska istraživanja.
 
Kad se emisije ugljen-dioksida iz proizvodnje baterija i neobnovljivih metoda korišćenih za proizvodnju električne energije u Nemačkoj uzmu u obzir, električni automobil opterećuje klimu 11 do 28 odsto više od dizel automobila, iznosi se u studiji.
 
Baterija za Tesla Model 3 proizvodi 11 do 15 tona ugljen-dioksida. Sa životnim vekom baterije od 10 godina i kapacitetom da se pređe 15.000 kilometara godišnje, to bi značilo 73 do 98 grama ugljen-dioksida po kilometru, tvrde autori studije.
 
Kada se u obzir uzme i emisija ugljen-dioksida koja rezultira iz elektične mreže, u stvarnosti, Tesla emituje između 156 i 181 gram ugljen-dioksida po kilometru, što je znatno više od dizel Mercedesa.
 
Proizvođači automobila planiraju da većinu svojih ponuda prebace na električne automobile, ali autori studije kažu da bi za klimu motori na pogon metanom bili bolji, jer su njihove emisije ugljen-dioksida za trećinu niže od emisija dizelaša.
  • Čike bolje znaju

    02.05.2019 16:42
    Pojašnjenje
    Niste razumeli. Naravno da je svaka studija plaćena i sa naručenim rezultatima.
    To vam je, kao kada bi ste rekli da u svetu postoji sloboda štampe.
    Nema više toga nigde.
    Naučnika imaš štancovanih na tone i svi se bore za sredstva i priznanja.
    Sve su spremni da urade, jer je njima naučno-logički sektor bliži od emotivno-etičkog.

    Oni samo fino, lepo, izokola pokušavaju da nam objasne sledeće:

    - Situacija u svetu je takva, da široke narodne mase treba da se odreknu:

    - Ličnog prevoza
    - Kafe
    - Kakao proizvoda
    - Banana
    - Mesa (kasnije)

    I da sve to lepo prepuste onim obrazovanim, uzvišenim, posebnim čikama.
    Koje vladaju i naručuju studije.
  • muuuu

    24.04.2019 09:27
    jedna tona
    da bi se pokrenula 1 tona auta treba neka energija i to dobijemo spaljivanjem benzina ili dizela, ako hocemo pokrenuti 1 tonu na struju mi se prikljucimo na utikac i napunimo baterije i voziiii i sve super juhu jupi, a postavlja se tko je proizveo stu struju, vjerovatno neka nukleaarna elektrana, i tu treba napravit proracun koliko ce se vise struja proizvoditi ako svi auti idu na struju i odakle ce se proizvoditi ta struja
  • Ok

    21.04.2019 20:03
    Propaganda
    Znači počelo je. Došlo je vreme da se guraju propaganda i laži protiv električnih vozila.
    Inače ona nemaju auspuh, a još nisam čuo da proizvodnja obnovljive električne energije ispušta co2. Koliko su ih samo platili da lažu toliko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija