Otkrivena keramička košnica naroda Maja

Među najnovijim otkrićima, koja donosi majski broj esnafskog dvomesečnika "Arheolodži", nalazi se prva košnica izrađena od keramike, pronađena u Gvatemali, a koja ima sve odlike košnice kakve se i danas koriste u tom regionu.
Otkrivena keramička košnica naroda Maja
Foto: Pixabay
Pčelari naroda Maja su u drevnom gradu Nakumu na severoistoku Gvatemale našli košnicu izrađenu između prvog veka pre naše ere do 300 godine naše ere, u vreme dok je taj grad bio nastanjen.
 
Poljska arheološka ekipa je na istom lokalitetu našla i glavu pčelara izrađenu od keramike, a na kojoj su se mogli videti ujedi pčela.
 
Košnica ima oblik široke cevi koja ima poklopce na oba otvora, a na samim stranama te košnice su okrugli otvori da pčele taklo da one mogu da uleću i izleću.
 
Identičan oblik imaju savremene košnice u tom regionu, ali ih sada izrađuju od drveta.
  • Bravo Maje

    10.05.2019 08:39
    Hm.
    Vekovima ispred nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija