Srbija ima najbrži fiksni internet na Balkanu, ali najslabiji mobilni

Srbija je u aprilu imala najbrži fiksni internet od svih država Balkana, sa prosečnom brzinom preuzimanja od 40.61 megabita po sekundi, prema podacima sajta Speedtest.net.
Srbija ima najbrži fiksni internet na Balkanu, ali najslabiji mobilni
Foto: 021.rs
Srbija se našla na 55. mestu od 178 država sveta po brzini fiksnog interneta, a jednu poziciju niže zauzima Kosovo.
 
Crna Gora je na 60. mestu, Hrvatska na 65, Albanija 75, Bosna i Hercegovina na 77. mestu, Severna Makedonija na 79, Grčka na 88, dok za Bugarsku ne postoje podaci, prema Speedtest-u. Prosečna brzina preuzimanja podataka preko fiksnog interneta na svetskom nivou bila je 58,66 megabita po sekundi, a otpremanja 28,99.
 
Situacija je skoro obrnuta po pitanju mobilnog interneta, gde su skoro sve zemlje Balkana bolje kotirane od Srbije, koja se nalazi na 29. mestu na svetu.
 
Albanija je zauzela veoma visoko 12. mesto, Hrvatska 16, Crna Gora je na 23, Grčka na 24, a Severna Makedonija na 28. mestu. Za Bugarsku ali i Kosovo ne postoje podaci.
 
Od Srbije je jedino gora Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 102. mestu.
 
Prvih deset država po brzini fiksnog širokopojasnog interneta na svetu su Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Rumunija, Andora, Monako, Mađarska, Švajcarska, SAD i Švedska.
 
Što se tiče mobilnog interneta, najbolje su rangirane Norveška, Kanada, Južna Koreja, Holandija, Katar, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Švajcarska, Singapur i Malta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija