Fejsbuk prihvatio kaznu od pet milijardi dolara, deo dogovora je da ne priznaju krivicu

Američko savezno regulaterno telo kaznilo je Fejsbuk sa pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti i uvelo nove nadzorne mere i restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u toj odluci generalni direktor Mark Zakerberg smatra samo ograničeno lično odgovornim.
Fejsbuk prihvatio kaznu od pet milijardi dolara, deo dogovora je da ne priznaju krivicu
Foto: Pixabay
To je najveća kazna koju je Savezna trgovinska komisija (FTC) izrekla nekoj tehnološkoj kompaniji mada će se ona samo neznatno osetiti u kompaniji koja je prošle godine imala prihode od 56 milijardi dolara.
 
Kao deo dogovora agencije sa Fejsbukom, direktor Zakerberg će lično morati da garantuje da će kompanija da poštuje svoje programe o privatnosti. FTC je naveo da preti krivična ili civilna kazna u slučaju lažnih garancija.
 
Neki stručnjaci su mislili da bi FTC mogao direktno da kazni Zakerberga ili da znatno ograniči njegov autoritet u kompaniji.
 
"Visina kazne od pet milijardi dolara i široke mere oko poslovanja su bez presedana u istoriji FTC-ja", rekao je Džo Simons predsednik tog regulatornog tela u saopštenju. On je naveo da je cilj novih restrikcija da se promeni čitava kultura Fejsbuka vezana za privatnost da bi se smanjila verovatnoća daljih kršenja.
 
U okviru ovog dogovora Fejsbuk ne priznaje bilo kakvu krivicu.
 
Telo za nadzor poslovanja otvorilo je istragu oko Fejsbuka prošle godine posle otkrića da je firma za prikupljanje podataka Kembridž Analitika prikupila podatke od čak 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole.
 
Dva demokratska člana FTC-ija su glasali protiv poravnanja, smatrajući da kazna ne ide dovoljno daleko.
 
Komesar Rohit Čopra je napisao u obrazloženju svog neslaganja da predloženo poravnanje uvodi malo toga oko promene modela poslovanja ili prakse koja je dovela do neovlašćene upotrebe podataka. On smatra da nisu uvedene značajne promene u strukturi kompanije ili poslovnom modelu niti se uvode bilo kakve restrikcije oko nadzora kompanije ili njene taktike reklamiranja.
 
Kazna je daleko iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine, zbog zaobilaženja kontrola za privatnost u Safari brauzeru.
 
Novi dogovor FTC-ija sa Fejsbukom uvodi i "nezavisni odbor privatnosti" direktora Fejsbuka. Članovi odbora moraju biti nezavisni, imenovaće ih nezavisno telo i mogu da budu otpušteni samo apsolutnom većinom glasova članova Upravnog odbora Fejsbuka. 
 
Od izbijanja skandala oko Kembridž Analitike pre više od godinu dana Fejsbuk je obećao da će bolje štititi podatke korisnika. Ipak je i od tada bilo propusta. Kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da kazna ili novi model Fejsbuka predstavljaju suštinske promene. 
 
Za Fejsbuk ovim nije završeno sa ispitivanjima. Kompanija je i dalje pod raznim istragama u SAD i drugim zemljama. Takođe postoje brige o kršenju propisa o konkurenciji i oko toga se vode saslušanja u američkom Kongresu.
  • Dragan

    25.07.2019 01:25
    A
    Treba pokrenuti i protiv windows a jer prodaje operativni sistem winfows 10 ne završen i dogradnje koje su neispravne.Posle svakog apdejta kroz mesec dana šalju ispravke.

  • Nebojša

    24.07.2019 23:27
    Smesno
    Oni dele pare izmedju sebe i ne radi se o kazni nego skrivenom finansiranju.
    Da je to prava kazna onda bi novac bio ravnomerno podeljen onima koji su osteceni a tako ne rade. Sve je teska farsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).