Meteorska kiša u noći između 12. i 13. avgusta

Meteorski roj Perseida ove godine će, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći između 12. i 13. avgusta kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat.
Meteorska kiša u noći između 12. i 13. avgusta
Foto: Pixabay
Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.
 
Prosečna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja.
 
Matično telo Perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.
 
Posmatranje zvezda padalica najbolje je daleko od gradskog svetla, ležeći na tlu. Važno je znati da je našim očima potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija