Italijanski grad će kažnjavati svakoga ko da novac prosjacima

Jedan grad u Italiji odlučio je da se sa problemom prosjaka izbori na svoj način - umesto da kažnjavaju prosjake, vlasti planiraju da uvedu novčane kazne za prolaznike koji im udeljuju novac.

Ta odluka je objavljena nakon što su stanovnici priobalnog grada Bordigera u regionu Ligurija, na severozapadu Italije, izneli pritužbe da im lokalni prosjaci ne daju mira.

"Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći da plate kazne", kaže gradonačelnik Đakomo Palanka.

On je rekao da se ta pojava mora iskoreniti pošto se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini jeste, prema njegovim rečima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac. "Za svakog ko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe", dodao je Palanka.

Stiven Barns iz dobrotvorne organizacije "Project Rum" rekao je da podržava odluku gradonačelnika Bordigere. "Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko saosećanje i ljubaznost", kaže Barns, ocenjujući da odluka gradskih vlasti eliminiše opasnost od podržavanja organizovanog uličnog kriminala ili podsticanja alholizma i narkomanije.

U organizaciji "Project Rum" navode da im je cilj da se prosjacima pomogne na druge načine. Bolje je, predlažu, da im humani ljudi - umesto da im bace koji novčić - kupe čarape, šampon ili im donesu kesu sa namirnicama iz supermarketa.

Iako je prosjačenje i dalje legalno na nacionalnom nivou u Italiji, neki tamošnji gradovi imaju sopstvene propise kad je o tome reč, te je tako Venecija 2008. godine zabranila prosjačenje i uvela kazne od 25 do 50 evra za one koji se ogluše o zabranu.

Prosjačenje je, takođe, zabranjeno u Švedskoj i Velikoj Britaniji, kao i u nekim regionima Norveške i Austrije, dok se u Grčkoj kažnjava sa šest meseci zatvora.

Autor: Tanjug

  • Rale

    20.03.2016 15:08
    Svaka čast. Davanje novca prosjacima NIJE dobročinstvo. Davanjem novca prosjacima samo podržavate njihov parazitski način života. Velika većina prosjaka su svakako radno sposobni, a i onima koji nisu, treba pomoći u sirovinama i sredstvima, jer da su znali sa parama, ne bi bili beskućnici.
  • Andrija Šrek

    20.03.2016 14:54
    !!
    JEDINO ispravno i pravo rešenje! Bravo !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet