I Darko Kovačević u dokumentima o najvećem pranju para ikad

Svet trese najveći skandal u istoriji.

Međunarodno istraživanje nekoliko medija razotkrilo je sumnjivo finansijsko poslovanje zapanjujućih razmera. Najviši šefovi država, kraljevi, politički zvaničnici, poslovni ljudi, sportske zvezde i druge poznate ličnosti nalaze se na spisku ljudi koji su godinama sakrivali novac pomoću fiktivnih firmi, izveštavaju "Zidojče cajtung" i više od 100 drugih medija, pozivajući se na obilje procurelih dokumenata advokatske kancelarije u Panami.

Bivši reprezentativac Darko Kovačević nalazi se na spisku nekoliko desetina fudbalera, FIFA funkcionera i drugih javnih ličnosti koje su umešane u utaju poreza. Tako se navodi da je Darko Kovačević tokom igranja za Real Sosijeda zvanično zarađivao 1.500 evra mesečno, dok mu je klub iz Baskije preko banaka na pacifičkom ostrvcetu Niue, Panami i Britanskim Devičanskim Ostrvima plaćao milion godišnje.

Među poznatim imenima iz sveta fudbala su i suspendovani predsednik UEFA Mišel Platini te najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi, koji su osnivali of-šor kompanije kako bi izbegli plaćanje poreza u zemlji u kojoj žive.

Navodi se još dvadesetak imena, među kojima su nekadašnji reprezentativac Čilea Ivan Zamorano, Argentinac Gabrijel Hajnce, aktuelni napadač Lestera Leonardo Uljoa, koji su of-šor kompanije koristili kako bi izbegli plaćanje poreza na novac koji su dobili na ime autorskih prava.

Mapa pranja para

Na mapi koju je objavio "Irish times" prikazano je ka kojim sve državama vode tragovi tajanstvenih ofšor kompanija za skrivanje bogatstva, utaju poreza i prevaru.

Prema toj mapi u Crnoj Gori ima 13 kompanija povezanih sa ofšor destinacijama, navode se i dva klijenta i dva krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

U Srbiji, prema mapi, nema kompanija i klijenata koji se pominju, ali ima dva krajnja korisnika i 28 akcionara.

Iz Hrvatske se pominju po tri kompanije i klijenta, osam krajnjih korisnika i 22 akcionara, a iz Bosne i Hercegovine svega jedan krajnji korisnik i troje akcionara.

Na spisku predsednici, kraljevi...

Na spisku poznatih koji su sakrivali novac nalaze se predsednik Argentine Maurisijo Makri, premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, kralj Salman od Saudijske Arabije, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, emir i premijer emirata Abu Dabi Šeik Halifa ibn Zajed el Nahjan, fudbaler Lionel Mesi, zvaničnici FIFE, nekadašnji svetski lideri kao i najbliži članovi porodica brojnih uticajnih ličnosti širom sveta.

Javno tužilaštvo Paname pokrenulo je istragu povodom optužbi, a tamošnja vlada je obećala punu saradnju. Nakon objavljivanja podataka, u nezgodnoj situaciji se našlo više šefova država i vlada.

Maurisio Makri, predsednik Argentine

"Ofšor kompanija je bila porodična stvar", rekao je on nakon curenja ovih inforacija. Prema saopštenju njegove kancelarije, Makri je samo privremeno bio upisan kao direktor kompanije u Panami i sam nije imao kapitala u njoj.

Sigmundur David Gunlaugson, premijer Islanda

Njegova ofšor kompanija navodno drži milione američkih dolara u obveznicama jedne propale islandske banke. Još početkom marta Gunlaugson je na pitanje da li je imao udela u nekoj ofšor kompaniji odgovorio negativno. Tvrdio je da je, doduše, radio za islandske kompanije koje su sarađivale sa ofšor kompanijama, ali da je sopstveno bogatstvo, kao i bogatstvo svoje porodice, redovno prijavljivao u skladu sa važećim islandskim zakonom.

Kralj Salman od Saudijske Arabije

Saudijske ofšor-kompanije navodno finansiraju luksuzne nekretnine u londonskom Sitiju. Monarh retko izlazi u javnost, pa tako nema ni njegove reakcije na procurele informacije.

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine

Njegova fiktivna kompanija je navodno osnovana 2014, dva meseca nakon što je izabran za novog ukrajinskog predsednika. Predsednikova služba za odnose sa javnošću saopštila je da je "Prime Asset Partners Limited” - naziv kompanije - "deo procesa" kojim se Porošenkova imovina prenosi u tzv. "Blind Trust" (poverenički fond), pri čemu Porošenko navodno nije obavešten o obimu sredstava.

U dokumentima se spominje i azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev, poverenik ruskog predsednika Vladimira Putina Sergej Roldugin, rođaci sirijskog predsednika Bašara al Asada, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, Ijan Kameron, sin svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, sestra bivšeg španskog kralja Huana Karlosa, Pilar de Borbon i drugi.

Više o ovoj aferi koja se tek zahuktava možete pročitati OVDE

Autor: Blic, B92, 021

  • snajpi

    04.04.2016 13:58
    a siniša mali :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet