Svetozar Marović priznao krivicu pa pušten na slobodu

Politički direktor crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović danas je napustio istražni zatvor u Spužu, nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice za korupciju.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Marović će dobiti zatvorsku kaznu od tri godine i osam meseci, dok novčani deo kazne još nije dogovoren.

Marović je specijalnom tužiocu priznao da je vođa kriminalne organizacije od tridesetak ljudi, koju je formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi. On je opisao uloge članova ove kriminalne grupe i način delovanja, te otkrio kako i preko kojih računa je novac "izašao iz zemlje".

Marović se obavezao da kaže Tužilaštvu gde je završilo više od 15 miliona evra za koje je oštećena opština Budva, a koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno preneseni na više inostranih računa. On tvrdi da sporni novac nije uzeo, već da je i sam prevaren u tom korupcionom dilu.

Marović je skoro pet meseci proveo u zatvoru u Spužu, a njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava, naročito pošto su mu predočeni materijalni dokazi koji su prikupljeni protiv njega.

Specijalno tužilaštvo će zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.

Nakon okončanja ovog postupka, Tužilaštvo će pokrenuti i finansijsku istragu protiv svih osumnjičenih, koja će obuhvatiti i članove njihovih porodica i povezana lica. U toj istrazi, oni će morati da dokazuju poreklo celokupne imovine, a Tužilaštvo ima pravo i da je privremeno konfiskuje i prepusti državi na raspolaganje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet