Istraga protiv Netanjahua

Izraelski vrhovni tužilac Avišaj Mendelblit dao je instrukcije da se otvori istraga u vezi sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštilo je sinoć Ministarstvo pravde.

Radi se o sumnjama da su izraelski lider ili neko od njegove porodice primili velike sume novca iz inostranstva. Ova istraga mogla bi da bude novi izazov za Netanjahua koji se već bori protiv optužbi o finansijskim nepravilnostima protiv sebe i svoje supruge.

Ministarstvo pravde nije navelo o kakvim sumnjama se radi. Izraelski mediji su ovih dana izvestili da su velike sume novca primljene nevezano za političke kampanje. U saopštenju ministarstva je navedeno da su mnogi izveštaji objavljeni u medijima ovih dana u najmanju ruku netačni, ali da se ono neće time baviti u ovoj fazi.

Portparol Netanjahua je u odgovoru na saopštenje upozorio da "kao što se desilo u svim ranijim slučajevima, kada su stvari za koje se ispostavilo da su neosnovane, pripisane Netanjahuu, ni ovde neće biti ničega -jer nema ničega."

Netanjahua i njegovu suprugu Saru prate skandali u poslednjim godinama, povezani prvenstveno s tvrdnjama da gube vezu sa prosečnim Izraelcima, imajući u vidu kako raskošno žive. Ti skandali izgleda da nisu ugrozili njegovu vlast već su izvor neprijatnosti i samo su podstakli tvrdnje kako je vlast iskvarila taj bračni par.

Sara Netanjahu je još ranije optuživana zbog lošeg odnosa prema zaposlenima u zvaničnoj rezidenciji u Jerusalimu, a policija je u maju preporučila da se podigne optužnica protiv nje zbog preteranih troškova i korišćenja državnih fondova za plaćanje obroka naručenih za porodična okupljanja i plate osobe koja se brine o njenom ostarelom ocu.

Netanjahu je potrošio više od 600.000 dolara javnih fondova na šestodnevni put u Njujork prošle godine, uključujući samo 1.600 dolara na ličnog frizera. Francuski tajkun Arno Mimran, koji je prošle nedelje osuđen na osam godina zatvora za utaju poreza u toj zemlji, tvrdio je tokom saslušanja da je dao Netanjahuu velike sume novca za jednu kampanju. To bi moglo, ako je istina, da predstavlja kršenje izraelskih zakona o finansiranju kampanja.

Netanjahuov kabinet, međutim, tvrdi da je od Mimrana primljeno 40.000 dolara što je u okviru zakona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.