U strahu od izbeglica Poljaci neće da uče arapske brojeve

Strah od izbeglica i terorističkih napada, i uverenje da EU ne ume da zaštiti Evropljane pomutio je zdrav razum Poljaka.

Tako da su u jednoj uličnoj anketi Poljaci bili spremni da kategorično odbiju da njihova deca uče u školi arapske brojeve koje već vekovima uče generacije Poljaka kao i ostalih Evropljana.

Kšištof Vujtovič iz Krakova snimio je za Jutjub na ulicama svog grada anketu koja je trebalo da pokaže kako prosečni, obični poljski gospodin Kovalski reaguje na budalaštinu kada je umotana u celofan nove smernice Evropske unije i prideva arapski.

Prolaznike u Krakovu Vujtovič je obavestio o izmišljenom novom planu EU da zbog sve jačeg talasa migranata sa Bliskog istoka u školama nauči decu arapskim brojevima i snimao ogorčene odgovore.

"'Oni ne prihvataju našu kulturu. Zašto mi njima da se prilagođavamo', 'Ne slažem se. Ne može. Mi smo suverena zemlja. Mi imamo svoj jezik. Stavimo naglasak više na učenje našeg jezika'", neki su od kategoričnih odgovora, dok su pojedini među anketiranima dopustili da je to loš plan, ali da ako neko baš želi može da nauči i arapske borjeve, ali da to mora da ostane lični izbor svakog.

Vujtovič je među prolaznicima u Krakovu našao i ipak nekoliko mladih koje nije uspeo da nasamri i uplaši pridevom arapski jer su mu odmah kazali da su u Evropi odavno u upotrebi arapski brojevi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet