Devojčice više vremena provode na kućnim poslovima od dečaka

Devojčice provode 40 odsto više vremena u obavljanju neplaćenih kućnih poslova od dečaka, navodi se u izveštaju Fonda UN za decu (Unicef).

Vremenska razlika u obavljanju tih poslova između dečaka i devojčica dnevno se povećala na 160 miliona sati.

U svetu dve od tri devojčice kuvaju i čiste kuću, a skoro polovina je zadužena da obezbedi vodu i drvo za ogrev. U izveštaju se navodi da one obavljaju i "manje vidljive" kućne poslove poput brige o deci i starijima.

Devojčice koje imaju između pet i devet godina provode 30 odsto više vremena u obavljanju poslova u domaćinstvu od dečaka, a u kasnijem uzrastu za 50 odsto više.

Unicef navodi i da neki poslovi poput skupljanja drva izlažu devojčice opasnosti od seksualnog nasilja.

U Somaliji devojčice uzrasta od 10 do 14 godina 26 sati nedeljno rade po kući, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Velika razlika između dečaka i devojčica u tom smislu beleži se i u Burkini Faso i Jemenu.

Izveštaj sadrži podatke o nasilju, stupanju dece u brak i obrazovanju, a Unicef ga je objavio uoči Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet