Američka avijacija se izvinila zbog približavanja ruskim avionima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se Centralna komanda američkog ratnog vazduhoplovstva izvinila zbog toga što su američki avioni leteli blizu ruskih mlaznjaka u Siriji.

Američki avioni "avaks" su 17. oktobra narušili pravila i opasno se približili ruskom avionu "Su-35" na nebu iznad Sirije, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

"Sedamnaestog oktobra posada američkog aviona 'avaks' spustila se za skoro kilometar sa svoje visine, čime je narušila bezbednost, i opasno blizu prišla ruskom avionu 'Su-35', što je u suprotnosti svim bezbednosnim pravilima u vazdušnom prostoru Sirije u blizini Dejr el Zora", rekao je Konašenkov.

Ubrzo nakon incidenta komanda Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u bazi u Hmejmimu, u sirijskoj Latakiji, kontaktirala je SAD i zatražila objašnjenje. Konašenkov je izjavio da su se predstavnici američkog vazduhoplovstva "izvinili za incident i obećali da će sarađivati sa pilotima kako bi takve situacije u budućnosti bile izbegnute".

Moskva je iznenađena pokušajima Pentagona da prebaci krivicu za incident na Vazdušno-kosmičke snage Rusije, dodao je ruski general. Konaškov je izjavio da ruski i američki piloti sarađuju kako bi izbegli opasne incidente u sirijskom vazdušnom prostoru i dodao da je Moskva unapred javila putanju leta Su-35.

General-pukovnik Džef Haridžijan iz centralne komande američke avijacije tvrdio je u petak da je 17. oktobra ruski vojni avion leteo opasno blizu američkog aviona u Siriji.

Haridžijan je smatrao da su u poslednjem incidentu avioni bili udaljeni na manje od pola milje, a ruske vlasti su saopštile da ruski pilot nije video američki avion. Američki komandant je dalje tvrdio da ruski avioni presreću američke avione "svakih desetak dana".

  • Argus

    30.10.2016 10:29
    Ipada da oinaj koji vidi sve nije video onog koji ne vidi nista ? Ma hajte molim vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet