Potvrđena presuda bivšem čuvaru u Aušvicu

Savezni sud Nemačke potvrdio je presudu 95-godišnjem bivšem čuvaru u logoru smrti Aušvic Oskaru Greningu, koji je osuđen na četiri godine zatvora kao saučesnik u ubistvu, rekao je danas advokat osuđenog.
Sud u Lineburgu osudio je u julu 2015. na četiri godine zatvora Oskara Greninga, bivšeg "računovođu" u Aušvicu, za poslove koje je obavljao u nacističkom koncentracionom logoru i koji se tereti za smrt više od 300.000 Jevreja.
 
Grening je na suđenju rekao da je nadgledao prikupljanje ličnih stvari zatvorenika i bio zadužen da obezbedi da se vrednosti i novac odvoje i šalju u Berlin. 
 
Greningu se sudilo za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske, od kojih je 300.000 pogubljeno u gasnim komorama.
 
Odluka višeg suda da odbaci Greningovu žalbu predstavlja važan presedan za napore tužilaca da gone druge osobe za koje se veruje da su službovale u nacističkim logorima. 
 
Na suđenju u Lineburgu predsedavajući sudija Franc Kompiš rekao je da je Grening bio deo "mašinerije smrti", da je pomagao da koncentracioni logor funkcioniše i da je prikupljao novac otet od žrtava kako bi pomogao realizaciju nacističke ideje. 
 
Apelacioni sud je prvi put odlučivao o nekoj presudi donetoj na osnovu premise da je službovanje u koncentracionom logoru, odnosno pomoć u njegovom funkcionisanju, dovoljna osnova da neko bude osuđen kao saučesnik u ubistvima počinjenim u tom logoru.
 
Bivši radnik u fabrici automobila u Ohaju, u SAD, Džon Demjanjuk bio je 2011. prva osoba osuđena u Nemačkoj isključivo na osnovu činjenice da je bio čuvar u koncentracionom logoru, bez dokaza da je bio umešan u ubijanje logoraša. Demjanjuk, koji je uvek negirao da je bio čuvar u logoru Sobibor, umro je pre nego što je njegova žalba razmotrena.
  • MinimalWeber

    28.11.2016 12:26
    ...
    Najmanje što može da se učini za ovog gospodina je da mu se dopusti da umre iza rešetaka. Ipak, posmatrao je ubjanje tolikih 'zatvorenika'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet