Preminuo legendarni ruski šahista Mark Tajmanov

Legendarni ruski šahista Mark Tajmanov, jedan od najboljih igrača sveta u periodu od 1950. do 1970. godine, preminuo je u 90. godini, saopštila je danas Ruska šahovska federacija.
Tajmanov, koji je 1952. godine postao šahovski velemajstor i prvak Sovjetskog Saveza, a 1956. i olimpijski prvak, umro je noćas u Sankt Petersburgu, navodi se u saopštenju.
 
Rođen u Harkovu 1926. godine, Tajmanov je detinjstvo proveo u Sankt Petersburgu, tadašnjem Lenjingradu, gde je studirao klavir, a tokom Drugog svetskog rata preselio se u Taškent, u Uzbekistanu.
 
Posle četiri pobede na Evropskom šahovskom prvenstvu, Tajmanov je postao jedan od najboljih igrača sveta, ali je 1971. godine pretrpeo težak poraz od Amerikanca Bobija Fišera, što je izazvalo duboko razočaranje sovjetskih vlasti.
 
Po povratku u Sovjetski Savez, Tajmanovu je zabranjeno da učestvuje na turnirima na Zapadu zbog optužbi da je u svom prtljagu krio zabranjenu knjigu disidenta Aleksandra Solženjicina. Sovjetske vlasti lišile su ga tada i titule "majstora sporta", koju je povratio tek 1991. godine, posle raspada Sovjetskog Saveza.
 
Pored blistave šahovske karijere, Tajmanov je gradio i karijeru uspešnog pijaniste i redovno držao koncerte pred sovjetskom publikom. Tajmanov, inače otac sedmoro dece, objavio je brojne radove iz oblasti teorije šaha, a 2014. godine osnovao je sopstvenu šahovsku školu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet