Antonio Gutereš preuzima mesto generalnog sekretara UN

Ujedinjene nacije od danas će, posle dva mandata Južnokorejca Ban Ki-muna, voditi portugalski diplomata Antonio Gutereš.

On dolazi na najvišu funkciju u svetskoj organizaciji u trenutku kada se svet suočava sa velikim izazovima, ali i u atmosferi pojačanih sumnji da UN ne doprinose svetskom miru i bezbednosti koliko se to od njih očekuje.

Polažući zakletvu 12. decembra, on je ocenio da UN "moraju da se pripreme za promene".

- Od akutnih kriza u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i u drugim mestima, do dugogodišnjih sporova, uključujući izraelsko-palestinski konflikt, potrebno nam je posredovanje, arbitraža i kreativna diplomatija - ocenio je tada Gutereš.

Prema njegovim rečima, vreme je da UN prepoznaju svoje nedostatke i da se reformiše način njihovog funkcionisanja.

On je takodje izrazio nadu da će biti postignuta "najbolja moguća koordinacija" izmedju različitih instanci unutar UN zaduženih za borbu protiv terorizma i ocenio da UN moraju više da ulažu u ljude, a manje u birokratiju.

Jedan od njegovih prioriteta biće i poboljšanje položaja žena, i na tom planu već je dao lični doprinos imenovavši tri žene za ključne pozicije u svom timu.

On je imenovao nigerijsku ministarku ekologije Aminu Mohamed za svoju zamenicu, dok će visoka zvaničnica u brazilskom ministarstvu spoljnih poslova Marija Luiza Ribeiro Vioti biti šefica njegovog kabineta, a Kjung-va Kang iz Južne Koreje imenovana je na poziciju specijalne savetnice za politiku.

Portugalac je i pre ove funkcije zauzimao visoke pozicije u domaćoj i medjunarodnoj politici.

On je bio visoki komesar UN za izbeglice od juna 2005. do decembra 2015, predvodeći najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih u 125 zemalja.

Pre nego što se pridružio UNHCR, Gutereš je više od 20 godina proveo služeći u portugalskoj vladi i državnoj službi.

Premijer Portugala je bio od 1995. do 2002., kada je bio aktivno uključen u medjunarodne napore za rešenje krize u Istočnom Timoru. U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Godinama je bio aktivan u Socijalističčkoj internacionali, koja okuplja socijal-demokratske političke partije. Rodjen je u Lisabonu 1949. godine i inženjer je po struci.Tečno govori engleski, francuski i španski. Oženjen je i ima dvoje dece.


Guterešu mandat traje pet godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet