Ukrajina uklonila 1.320 Lenjinovih statua

Ukrajina je tokom prošle godine uklonila 1.320 kipova Vladimira Iljiča Lenjina i preimenovala 51.500 ulica u sklopu velikih promena i nastojanja da se udalji od komunističke prošlosti, saopšteno je iz ukrajinskog Instituta za nacionalnu istoriju.

Državni vrh zemlje nastoji da iskoreniti sovjetske i ruske kulturne i istorijske objekte.

Promatrači kažu da ima i kontroverznih slučajeva, poput preimenovanja velikoga grada Dnjipropetrovska u Dnjipro.

Donedavno kijevska Moskovska avenija preimenovana je u Aveniju Stepana Bandere, nacionalnog heroja koji se odupirao Sovjetskom Savezu krajem Drugoga svjetskog rata, iako su ga mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Odnosi između Ukrajine i Rusije spali su na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina nakon što je Kijev svrgnuo s vlasti proruskog predsednika Viktora Janukoviča usred protesta čiji je cilj bio zalaganje za tesnije veze sa Zapadom.

Moskva je na Janukovičevo svrgavanje s vlasti odgovorila anektiranjem Krima i potporom proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet