Luvr posetilo dva miliona turista manje zbog terorista

Nakon niza terorističkih napada u Francuskoj pariški Luvr je u 2016. godini izgubio skoro 10 miliona evra i zabeležio 15 odsto manje poseta nego 2015. godine.

Direktor Luvra Žan-Luk Martinez kazao je da je prošla godina bila teška za većinu turističkih mesta u Francuskoj, te da je muzej imao dva miliona posetilaca manje. Muzej je 2015. godine oborio vlastiti rekord sa 10 miliona poseta.

Uprkos lošim brojkama, Martinez se nada da će prodaja ulaznica u ovoj godini biti bolja.

"Završili smo godinu s gubitkom od 9,7 miliona evra, ne računajući zaradu u knjižarama i restoranima. Situacija je zabrinjavajuća, ali sam miran. Imali smo sličan pad 2001. godine nakon napada 11. septembra. Tada je broj posetilaca pao za 36 odsto. Trebalo nam je tri godine da se oporavimo nakon toga", kazao je Martinez.

Broj posetilaca iz Francuske je ostao isti, ali smanjio se broj stranih turista i školskih poseta. Dok su Amerikanci ostali verni Luvru, muzej je posetilo 61 odsto manje Japanaca, 53 odsto manje Rusa, 47 odsto manje Brazilaca i 31 odsto manje Kineza.

Broj turista u Parizu u 2016. godini smanjen je za šest odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.