Pariz: Osnova za izraelsko-palestinski mir su granice iz 1967.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku da je osnova za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba poštovanje granica uspostavljenih 1967. godine kao i rezolucije UN.

"Neophodno je podsetiti šta je osnova za pregovore, a to su granice iz 1967. godine kao i rezolucije UN", rekao je Ero na kraju konferencije aludirajući na tekstove u kojima se Izrael poziva da se povuče sa teritorija koje je okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali zvaničnici 72 zemlje osim Izraelaca i Palestinaca, pozvane su obe strane da ne preduzimaju jednostrane korake posebno o granicama ili Jerusalimu.

Ero je rekao da bi premeštanje ambasade SAD u Jerusalim, što je u predizbornoj kampanji najavljivao budući američki predsednik Donald Tramp, imalo "veoma ozbiljne posledice".

Francuska je organizivala konferenciju u nastojanju da oživi palestinsko-izraelski mirovni proces i potvrdi međunarodnu podršku rešenju dve države za višedecenijski sukob dva naroda.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je danas da je konferencija u Parizu "beznačajna". Netanjahuova vlada oštro se protivila sazivanju konferencije u Parizu, navodeći da samo direktni pregovori sa Palestincima mogu dovesti do okončanja jednog od najdužih sukoba na svetu.

Sa druge strane, Palestinci podržavaju konferenciju, čije je sazivanje inicirala Francuska, tvrdeći da višegodišnji pregovori sa Izraelcima nisu doveli do prekida izraelske okupacije Zapadne obale.

Izrael je na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje Palestina smatra delom svoje buduće nezavisne države, naselio oko 600.000 svojih građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet