Na Aljasci -59 stepeni, sve se zatrpava snegom zbog izolacije

Temperature na Aljasci dostigle su minus 59 stepeni Celzijusa, što pričinjava probleme i najiskusnijim stanovnicima ove severne američke države.
"Zubi su mi se smrzli. Hoću da idem odavde", rekla je vlasnica prodavnice Sintija Erikson. Iako na Aljasci živi više od 50 godina i potpuno je spremna za zimu, i njoj kao i drugim stanovnicima Tanane, najhladnijeg mesta u državi, ovako niske temperature otežavaju život.
 
Avioni ne lete, automobili ne mogu da se pokrenu, ljudi su umotani u brojne slojeve odeće i tako se teturaju po ledu. Propan u šporetima na gas postaje poput želatina, pa je kuvanje moguće samo na drva. Voda u cevima uvek je na korak od smrzavanja, a kako bi poboljšali izolaciju stanovnici Aljaske sve zatrpavaju snegom, kojeg je ove godine dosta.
 
Eriksonova se nada otopljenju i sanja o blagoj temperaturi od -20, ali prema prognozama hladan talas iz Sibira trajaće još neko vreme.
 
Škole na Aljasci rade normalno po ovoj temperaturi, mada deca ne idu napolje na odmor ukoliko je manje od -20.
 
Najniža temperatura otkad se obavljaju meteorološka merenja izmerena je na Aljasci, minus 91 stepen, dok je najhladnije nastanjeno mesto na svetu rusko selo Omjakon, gde je januarski prosek minus 50 stepeni.
  • Лука Лабан

    20.01.2017 10:18
    Ето, опрет им Руси криви.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet