Poljski policajci dobiće maske protiv smoga

Glavna komanda poljske policije naručuje za sve svoje policajce maske protiv smoga pošto od početka godine u mnogim mestima, pre svega na jugu i jugozapadu zemlje, ali i u Varšavi, zbog smoga se teško diše i bolnice su, kao u Krakovu, prepune ljudi koji se žale na teškoće dok neki poljski gradovi uvode i besplatni gradski prevoz.
"Prethodnih godina ta pretnja od smoga pojavljivala bi se jednom, dva ili nekoliko puta godišnje. Sada je sve gore. Moramo da vodimo računa o zdravlju policajaca. Naš cilj je da svaki policajac kome je takva maska potrebna i želi da sa maskom obavlja svoje dužnosti, masku i dobije", kazao je portparol Glavne komande policije Andžej Brovarek.
 
Poljski grad Živjec Svetska zdravstvena organizacija proglasila je prošle godine za najzagadjeniji grad u Evropskoj uniji, u Skali kraj Krakova na jugu Poljske u novogodišnjoj noći izmereno je zagadjenje česticama prašine veće nego u Pekingu, a od 50 najzagadjenijih mesta u Evropskoj uniji, čak 33 su u Poljskoj.
 
Izveštaji ekoloških organizacija pokazuju da u Poljskoj svega 10 odsto zagadjenja i smoga potiče od velikih fabrika i industrije još uvek bazirane na uglju, 10 odsto od izduvnih gasova automobila, a čak 80 odsto iz peći običnih Poljaka koji se zahvaljujući zastarelim zakonima greju čime stignu, starim nameštajem pa čak i plastičnim flašama.
 
Na prekogranične "posete" smoga iz Poljske žale se i susedi, obično Češka, a sada i Švedska pošto je institut iz Stokholma koji prati stanje zagadjenja u vazduhu za retku pojavu Stokholma zavijenog u izmaglicu smoga optužio zagadjenje koje je zahvaljujucí vremenskim prilikama stiglo iz Poljske.
 
Smog je doneo i pravi bum terapije i lečenja disajnih organa u slanim pećinama, pre svega u dva stara rudnika soli, najstarijem u Evropi u Bohnji i Vjelički kraj Krakova, koja su oba pod zaštitom Uneska. Hladan, vlažan visoko jonizovani vazduh u rudniku soli iz 13. veka prija plućima. Za lečenja posledica udisanja zagadjenog vazduha i pljućnih oboljenja u Vjelički je izdvojen kompleks na dubini od 135 metara, a lečenje traje 14 do 24 dana. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.