U Zagrebu protesti za i protiv uvođenja vojnog roka

U Zagrebu su održana dva manja protesta, od kojih je jedan bio za, a drugi protiv mogućeg vraćanje obaveznog vojnog roka.
Skup podrške okupio je 50-tak pristalica vojnog roka u organizaciji udruženja ratnih veterana iz Đurđevca i održan je ispred zgrade Ministarstva odbrane, dok se protestu protiv vojnog roka u obližnjem parku, u organizaciji Radničke fronte, odazvalo stotinjak građana. 
 
Organizator protesta podrške uvođenju vojnog roka Dražen Šemovčanin rekao je da smatra da je vojni rok dobar za mladiće i devojke, jer su "vrednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne". On se takođe založio da vojni rok traje najmanje tri meseca, jer je najavljeni od mesec dana prekratak za obuku. 
 
S druge strane, okupljeni na protestu protiv vojnog roka istakli su da žele da se novac troši na reformu obrazovanja, a ne na militarizaciju društva, jer je Hrvatskoj dovoljna profesionalna vojska. 
 
"U zemlji s 45 odsto mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Nemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi krajnje cinično povećavaju plate, sprovode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namenili - obavezni vojni rok. Recimo ne takvoj besramnoj politici", istaknuto je u pozivu na protest.
 
Okupljeni su nosili brojne transpranete, medju kojima su se isticali "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Dete se odgaja u roditeljskom domu, a ne u kasarni!", "Gradite tvornice, a ne kasarne!", "Radnik,,a ne ratnik!". Na jednom od transparenata bila je fotografija premijera Andreja Plenkovića uz natpis: "Nije išao u vojsku, uvodi vojni rok".
 
Mediji su nedavno objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine. Premijer Andrej Plenković je rekao da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi "popularizovati" vojska kod mladih i da se učini "atraktivnom mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sećaju vremena Domovinskog rata".
 
Ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je reč o "osnovnom vojnom osposobljavanju", a ne vojnom roku, i da bi ono trajalo tri ili četiri sedmice.
  • Boki

    11.02.2017 16:51
    Ako se ljudi na ovim prostorima ne dozovu pameti - a nece - sugavi i kolericni ce upravljati nasim zivotima. Necu nikad ikad dozvoliti da mi deca vide vojsku - po svaku cenu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.