Bivšem predsedniku Perua zabranjeno da uđe u Izrael zbog korupcije

Bivšem predsedniku Perua Alehandru Toledu neće biti dozvoljeno da uđe u Izrael, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je objavljeno da je Toledo koji je tražen u svojoj zemlji zbog optužbi za korupciju na putu za Tel Aviv iz San Franciska.
"Gospodinu Alehandru Toledu će biti dozvoljeno da uđe u Izrael tek nakon što se stvari u Peruu srede", rekao je portparol Ministarstva Imanuel Nahšon.
 
Jedan neimenovani visoki izraelski zvaničnik rekao je da informacije do kojih je došao Izrael pokazuju da Toledo nije u avionu iz San Franciska.
 
"Međutim, ako je ušao na osnovu lažnog identiteta, onda avionu koji bi trebalo da sleti u 20:30 (19:30 po srednjeevropskom vremenu) neće biti dozvoljeno da uđe u Izrael", rekao je taj zvaničnik.
 
Tužioci u Peruu optužuju Toleda da je uzeo 20 miliona dolara mita od brazilskog građevinskog konglomerata Oderbreht.
 
Toledova supruga ima izraelsko državljanstvo i on se dugo druži s izraelskim biznismenom Josijem Maimanom koga tužioci optužuju da je bio posrednik za najmanje 10 miliona dolara navodnog mita.
 
Jedan izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Perua rekao je u subotu da su SAD informisale Peru da ne planira da spreči Toleda da se ukrca u avion. On je rezervisao kartu za let u subotu, rekao je isti izvor i očekuje se da sleti večeras.
 
Sudija u Peruu izdao je poternicu za njim u četvrtak i vlada nudi oko 30.000 dolara nagrade za svaku informaciju koja bi dovela do njegovog hapšeeja nakon što se nije prijavio vlastima.
 
Peru je rekao da je Interpol izdao upozorenja za 190 zemalja članica da pomognu da se nadje, ali Toleda nema na listi traženih osaba. Interpol je odbio da komentriše.
  • nss

    13.02.2017 08:07
    nss
    neka dodje kod nas...mi polako vracamo u srbiju lopove...jedan se vratio a sada cekamo miru i marka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet