Primirje u Ukrajini u ponedeljak

Primirje proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske stupiće na snagu u ponedeljak, na osnovu sporazuma postignutog između Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Lavrov je rekao ruskim novinarima posle sastanka Kontakt grupe - ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske u "normandijskom formatu" - da su se dogovorili o početku još jednog primirja, ovog puta od 20. februara. U okviru sporazuma dogovoren je i početak povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine, rekao je Lavrov. 
 
Ministarski sastanak "normandijske četvorke" održan na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti trajao je oko sat. U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Sergej Lavrov, Zigmar Gabrijel, Žan Mark Ero i Pavel Klimkin
 
Lavrov je rekao da se razmatra kako napreduje sprovođenje sporazuma koji su postigli predsednici Rusije, Francuske, Ukrajine i nemačka kancelarka u oktobru u Berlinu. 
 
"Konstatovali smo da nije ostvaren veliki napredak kada je reč o rezultatima odluka donetih u Berlinu", rekao je Lavrov. 
 
U Ukrajini se gotovo tri godine sukobljavaju vladine snage sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu koji je odneo gotovo 10.000 života. Ukrajina i zapadne zemlje smatraju da ih Rusija vojno podržava što Moskva demantuje. Uprkos primirja uspostavljenom krajem decembra na istoku zemlje, sukobi se redovno ponavljaju. U rasplamsavanju nasilja početkom februara poginulo je oko 30 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet