Skup u Blajburgu sa određenim zabranama

Organizatori Blajburškog skupa potvrdili su danas da će ove godine obeležavanje godišnjice događaja s kraja Drugog svetskog rata biti održano po novim pravilima i uz određene zabrane.
Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Udruženja počasnog blajburškog voda, na skupu planiranom za subotu 12. maja, biće strogo zabranjena svaka vrsta trgovine i isticanje tekstualnih ili usmenih poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste uniforme, delova ili vojnih znamenja ili imitacija znamenja posebno za vojske sile Osovine ili njenih saveznica.
 
Biće zabranjeno konzumiranje i prodavanje alkohola za vreme mise i nakon nje, rečeno je na konferenciji. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a prisutnima će se obratiti predsednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković.
 
Sabor je, inače, pokrovitelj ovog događaja.
 
Novine u obeležavanju godišnjice na Blajburškom polju dogovorene su sa, kako je rečeno, Koruškom biskupijom i nadležnim službama Austrije.
 
Koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) je rekao da u godini u kojoj Austrija obeležava 80 godina Anšlusa, odnosno nacionalsocijalističko preuzimanje vlasti i propadanje Austrije, novoizabrana koruška vladajuća koalicija jasno želi da se usprotivi svim ekstremima, a u njih, kako je rekao, spadaju i desno radikalna okupljanja u okrilju "crkvene procesije" koja se svake godine održava na Blajburškom polju.
 
Kaiser je naglasio da koruške vlasti ne mogu da spreče tu manifestaciju jer je, kako kaže, za to zadužena savezna vlada u Beču, odnosno savezna policija. Ali ističe da se na tom skupu mora obezbediti poštovanje zakonske zabrane isticanja nacističkih simbola i brzo reagovati, ukoliko se to prekrši.
 
Austrijski kancelar Sebastian Kurc izjavio je ranije austrijskim medijima da ni on nema ovlašćenja da zabrani majski skup u Blajburgu. "To je događaj koji organizuje hrvatska Crkva. To znači da odluku o održavanju nije donela ni savezna vlada ni koruška vlada", rekao je tada Kurc. On je istovremeno najavio da će vlasti Austrije reagovati odlučno ukoliko dođe do kršenja zakona.
 
Kaiser je nedavno zatražio da vlada u postojeći zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola uključi i one iz vremena ustaškog režima. Austrijski zakon trenutno važi samo za austrijsku nacionalsocijalističku prošlost.
 
U gradu Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mesta komemoracije, službeno ignorišu skup. Na stranici gradske uprave za sledeću se subotu najavljuje samo susret vozača vespi.
 
Blajburški gradonačelnik Štefan Visočing kaže da sa organizacijom skupa gradska uprava nema nikakve veze.
 
"Lokalno stanovništvo iz Blajburga nema ništa protiv komemoracije dok se sve odvija u skladu sa zakonom", dodaje gradonačelnik.
 
Visočing, koji je socijaldemokrata kao i koruški premijer, ostavlja utisak kao neko ko bi bio srećan da sve te gužve oko "okupljanja Hrvata" zapravo nema.
 
"Sve te priče oko ovog događanja bacile su loše svetlo ne samo na Blajburg nego i na celu saveznu pokrajinu Korušku", kaže gradonačelnik i dodaje da je i proteklih godina bilo manjih protesta zbog okupljanja, ali tek su se ove godine mediji pojačano posvetili blajburškoj komemoraciji", rekao je.
 
Skup u Blajburgu će ove godine obezbeđivati i "austrijske kobre", odnosno pripadnici specijalne policije, ali i predstavnici Saveznog biroa za strance i podnositelje zahtjeva za azil (BFA) kako bi u slučaju kršenja austrijskih zakona na licu mesta mogli da donesu odluku o hitno proterivanju iz zemlje.
 
Iako nikada tačno nije ustanovljen broj ubijenih na Blajburškom polju, a procene idu od 10.000 do 45.000, taj događaj se danas prikazuje isključivo u svetlu partizanske odmazde, bez sagledavanja istorijskih okolnosti, pre svega, poraza ustaške ideologije i sloma krvavog režima Ante Pavelića, u čije ime su ustaše zarobljene na Blajburgu počinili teške ratne zločine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet