Hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog nasilja u Gazi

Na zahtev Kuvajta, nestalnog člana Saveta bezbednosti UN danas će se održati hitan sastanak tog tela o stanju na Bliskom istoku, a zbog pogibije 55 Palestinaca od izraelskih snaga, na granici Pojasa Gaze, saopštilo je kuvajtsko predstavništvo u UN.
"Osuđujemo to što se desilo, reagovaraćemo i videćemo šta će učiniti Savet bezbednosti", rekao je ambasador Kuvajta u UN Mansur al-Otaibi.
 
Po palestinskom ambasadoru u UN Rijadu Mansuru, izraelske snage su u Pojasu Gaze ubijale civile, među kojima i "osmoro dece, mlađe od 16 godina". Ranjeno je, prema poslednjim podacima palestinskih zvaničnika, 2.700 ljudi.
 
Palestinski ambasador rekao je da očekuje da će Savet bezbednosti "preuzeti odgovornost da zaustavi taj masakr, da ga osudi i da odgovorne za to izvede pred pravosuđe". Taj diplomata je takođe rekao da njegov kolega u UN u Ženevi nastoji da sazove hitan sastanak Saveta UN za ljudska prava da bi se pokrenula nezavisna istraga o događajima u Gazi u ponedeljak. 
 
Turska je saopštila da povlači svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva, a proglasila je i tri dana žalosti zbog ubistava Palestinaca duž izraelske granice s Gazom. Na ulice Istanbula izašle su hiljade ljudi koji protestuju zbog ubijanja Palestinaca. 
 
Zvanična Ankara osuđuje odluku američke administracije da svoju ambasadu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim. Ocenili su da je to kršenje međunarodnog prava i svih relevantnih rezolucija UN. 
 
Južna Afrika je odlučila da opozove svog ambasadora iz Izraela zbog ubistava Palestinaca.
 
"Zbog teškog, neselektivnog najnovijeg napada izraelske strane, vlada Južne Afrike odlučila je da odmah opozove ambasadora Sisea Ngombanea", dodaje Ministarstvo. "Žrtve su učestvovale u mirnim protestima protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu koje predstavlja provokaciju", dodaje se u tekstu kojim se osuđuje "silovita agresivnost izraelskih oružanih snaga".
 
Protesti su izbili duž izraelske granice sa Gazom na dan otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, nakon čega je izraelska vojska odgovorila silom, usmrtivši na desetine ljudi.
 
Ovo je najsmrtonosniji dan u Pojasu Gaze od 2014.
 
Uporedo je palestinsko rukovodstvo na Zapadnoj obali odlučilo da Međunarodnom krivičnom sudu podnese tužbu za ratne zločine protiv Izraela zbog izgradnje naselja na okupiranim zemljama.
 
Bela kuća je saopštila da odgovornost za desetine mrtvih u ponedeljak u Gazi "leži na Hamasu". Portparol Bele kuće Raj Šah je to rekao na pitanje novinara o izveštajima da su izraelski vojnici pucali i ubili desetine Palestinaca tokom masovnih protesta duž granice Gaze u ponedeljak.
 
Šah je rekao da "Izrael ima pravo da se brani" i optužio islamistički palestinski pokret Hamas za "tešku situaciju".
 
Portparol Bele kuće je dodao da je ponedeljak zbog selidbe ambasade SAD bio "odličan dan za Izrael i Sjedinjene Države".
  • Sever Srbije

    15.05.2018 15:01
    Siptari gori od palestinaca pa ameri stali na njihovu stranu.zidovi oteli zemlju i peglaju koga stugnu ameri na nijihovoj strani. Kako se kome zalomilo izgleda!
  • Jan 44

    15.05.2018 13:49
    gaza
    Hamas svakom pojedincu daje najmanje 100 dolara da ide na ogradu i poklusa da udje u Izrael. Tera porodice sa decom da odu tamo i stavlja ih u prve redove, jer zeli civilne zrtve kako bi se Izrael proglasio zlocincem. Kao sto se vidi, ovo nisu mirne demonstracije. Pale se gume, bacaju zapaljivi predmeti, pale baloni koji prave pozare na poljima kod kibuca, sto je sad nova vrsta borbe. Izraelska vojska mora i mecima da reaguje, jer ako bi palestinci prodrli u Izrael, oni bi usli u kibuce i ubijali civile i pokusavali da ih otmu. Kako bi vi reagovali kad bi bilo 50 ubijenih Jevreja, mozda bi se radovali?
  • PERICA

    15.05.2018 09:03
    UN
    UN je obična farsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.