Deset porodica tužilo EU zbog posledica globalnog zagrevanja

Deset porodica iz osam zemalja Evrope, Kenije i Fidžija podnelo je tužbu protiv EU zbog posledica globalnog zagrevanja koje prete njihovim kućama i načinu života, rekli su advokati.
Deset porodica tužilo EU zbog posledica globalnog zagrevanja
Foto: Pixabay
Oni insistiraju da EU mora da učini više da ograniči klimatske promene uzrokovane emisijom gasova sa efektom staklene bašte i ukazuju na sušu, topljenje glečera, porast nivoa mora i poplave koje će se pogoršati sa porastom temperature.
 
Pred Evropskim sudom pravde tužbu su podnele "porodice koje žive u blizini obale, koje poseduju šumu u Portugalu, koje žive na planinama i vide topljenje glečera, kao i porodice na severu koje su pogođene topljenjem permafrosta", rekao je njihov advokat Roda Verhejn.
 
Ona je dodala da su oni već pogođeni kilmatskim promenama i da smatraju da je EU dužna da ih štiti jer će, u suprotnom, pričinjena šteta imati razmere katastrofe.
 
Oni tvrde da se ovde radi o zaštiti njihovih osnovnih prava kao što su pravo na život, zdravlje, imovinu i zanimanje.
  • Мунгос

    27.05.2018 14:50
    Није објављено да ли су тражили одштету. И колико.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.