Dačić: Nastaviće se trend povlačenja priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je uverenje da će trend povlačenja priznanja Kosova biti nastavljen "u velikom broju zemalja" i dodao da će to biti prioritet srpske diplomatije.
Dačić: Nastaviće se trend povlačenja priznanja Kosova
Foto: Medija centar Beograd
"Dao sam nalog da je to prioritet naše diplomatske mreže i nastavićemo sa tim bilateralnim aktivnostima u narednom periodu, ali bez mnogo pompe", rekao je Dačić na sednici Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.
 
Dačić je rekao da je situacija s priznanjem Kosova nejasna u mnogim zemljama jer "ne postoji papir" o priznanju, "ne zna se ko je, kada i u kojoj formi to učinio".
 
Kao primer je naveo Egipat gde je Kosovo, kako je naveo, priznato nekoliko dana pre svrgavanja Mohameda Mursija sa vlasti ali ni danas nema dokumenta o tome, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Egipta ne piše da je Kosovo država.
 
Povlačenje priznanja Kosova, prema Dačićevim rečima, pokazuje da je proces reverzibilan.
 
"Čak i u Prištini pišu da je sada više zemalja koje povlače priznanje, nego onih koje ga priznaju, to je potvrda da je to moguće i pitam se zašto se time nismo ranije bavili... Ili je neko mislio da je to nemoguće, ili nekome nije bilo stalo, ili je neko jedva čekao da to (pitanje Kosova) što pre skinemo sa dnevnog reda", rekao je.
 
On je dodao i da je svestan da zemljama koje povlače priznanje Kosova "nije lako" jer "ulaze u problem sa Zapadom".
 
Dačić je rekao da Srbija želi da popravlja odnose i sa Zapadom ali je problem razlilčitog razumevanja Kosova.
 
"Veliko je pitanje možemo li naći zajednički interes i adekvatan pristup koji nas neće stalno konfrontirati. Mi moramo da branimo svoje interese ali tako da ostavimo prostor za dalje razgovore", rekao je Dačić na sednici Odbora gde je podneo izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova od novembra prošle godine do kraja aprila 2018.
  • Мунгос

    02.06.2018 23:44
    На овој слици, колико видим, госп. Дачић нема на глави кече.
  • Scotch Bonnet

    02.06.2018 09:04
    Kakav nebitan lik i još nebitnija politika srpske diplomatije.

    Duplo golo!
  • Mile

    01.06.2018 18:17
    A koja Burkina? još nije povukla priznanje a trebala je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet