Gvatemalski vulkan Fuego odneo ukupno 69 života

Nakon snažne erupcije vulkana u nedelju u Gvatemali, kada su vrelo kamenje, pepeo i mulj uništili okolna sela, vatrogasci uz pomoć vojnika tragaju za nestalima.
Prema zvaničnim informacijama, broj žrtava vulkana Fuega se popeo na 69, dok su hiljade ljudi smeštene u privremena skloništa. Vulkanolozi kažu da je erupcija, tokom koje je izbacivan pepeo i do deset kilometara u visinu, na trenutak utihnula.
 
"Očigledno je da se vulkanska energija smanjuje i da postoji tendencija da nastavi da se smanjuje. To znači da tokom sledećih nekoliko dana najverovatnije neće biti erupcije", rekao je Edi Sančez, šef gvatemalskog Nacionalnog instituta za seizmologiju.
 
Erupcija je rezultirala piroklastičnim tokovima, brzim tokovima mešavine vrelog gasa i vulkanskih stena, koji su se slivali niz padine i uništavali sela poput El Rodea i San Migela Los Lotesa. Eufimija Garsija iz Los Lotesa je rekla da je jedva izbegla vulkansko stenje dok je išla ulicama ka prodavnicama. Pronašla je svoje dvoje dece, ali i dalje traga za dve kćerke, sinom i unukom, kao i za širom porodicom. "Ne želim da odem, već da se vratim, a ne mogu ništa da uradim da zaštitim svoju porodicu", rekla je Garsija. Efrain Gonzales, koji je sa suprugom i bebom pobegao iz El Rodea, rekao je da je morao da ostavi dvoje starije dece, od četiri i deset godina, zarobljene u porodičnoj kući.
 
Horhe Luis Altuve iz gvatemalske planinske spasilačke brigade je rekao da su njegove kolege i on tragali za nestalima u planinama kada su primetili da se aktivnost vulkana odjednom povećala. Osetio je da ga je nešto pogodilo u šlem na glavi i ubrzo je shvatio da je reč o kamenju. "Već smo počeli da silazimo kada nas je sustigao oblak pepela i dan se pretvorio u noć. Dnevna svetlost se preobratila u mrak kao da je deset uveče", rekao je Altuve.
 
Vulkanolog dr Dženin Kripner je rekla da ne treba potcenjivati opasnost od piroklastičnih tokova i lahara, tokova koji se sastoje od mulja, piroklastičnog materijala, stena i vode. "Fuego je veoma aktivan vulkan. On taloži pomalo krhki vulkanski materijal i nalazi se u oblasti sa obilnim kišama, tako da kada jake kiše padnu na vulkan, one odnose te taloge u ove lahare koji nose ogromne količine stenja. Veoma su opasni i smrtonosni", rekla je Kripner.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet