VIDEO: Tri prsta na švajcarskom franku razbesnela pojedine građane

Švajcarska nacionalna banka predstavila je novu novčanicu od 200 franaka, a jedan detalj na njoj razbesneo je pojedine građane u toj zemlji.
Na novoj švajcarskoj novčanici od 200 franaka stoji motiv sa podignuta tri prsta, što je razbesenelo građane iz BiH koji rade u ovoj zemlji, koji na društvenim mrežama navode da taj simbol aludira na srpski pozdrav. 
 
Iz centralne banke su naveli da tri prsta označavaju tri geometrijske ose - iks, ipsilon i zet. Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švajcaraca, a deo su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove evropske zemlje. Naime, novčanica od 200 franaka samo je poslednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u poslednje vreme. 
 
Novčanica će biti puštena u promet 22. avgusta, a iz banke poručuju da je novi apoen manji i lakši za rukovanje od stare verzije. 
 
Novčanica od 1.000 franaka biće predstavljena u maju 2019. godine, a novčanica od 100 franaka ugledaće svetlo dana u jesen 2019. godine. Stare novčanice će ostati u upotrebi do daljeg.
 
  • Sistemas

    16.08.2018 16:42
    Fizika
    Jos u osnovnoj skoli smo iz fizike preko ista ova tri prsta ucili osnovne stavri vezane za elektromagnetizam. Da ne pricam o vektorima, elektromagnetnism silama, magnetnoj indukciji ...

    Pravilo zavrtnja, desne sake, leve sake.

    Ovo samo pokazuje o kakvom primitivnom narodu se radi.
  • Jogi Letač

    16.08.2018 13:53
    Evo, kome se ta novčanica ne sviđa, može je slobodno meni dati.
  • Бачванин

    16.08.2018 13:17
    Три раширена прста је био поздрав усташа током другог светског рата и постојања НДХ. Иста та три раширена прста је међу Србима донео и раширио несретни Вук Драшковић преко својих тада бројних симпатизера СПО-а. Да ли се ико тога данас сећа? Да ли ико ишта зна?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.