Tramp sužava definiciju transrodnih osoba

Vlada Donalda Trampa planira da vrlo strogo odredi definiciju prema kojoj stanje polnih organa pri rođenju određuje rodni identitet, objavio je u nedelju "Njujork tajms".
To bi transrodnim osobama praktično uskratilo mogućnost da zvanično budu priznate kao takve.
 
U internoj beleški koju je list dobio, Ministarstvo zdravlja SAD predlaže da se takva pravna definicija rodnog identiteta uvede da bi pratila savezne zakone koji zabranjuju diskriminaciju u obrazovnim programima koje finansira savezna država.
 
"Rod je status pojedinca koji je ili muško ili žensko, po neizmenljivim biološkim osobinama koje se mogu utvrditi pri rođenju ili ranije", navodi Ministarstvo u predlogu te definicije, piše "Njujork tajms". "Rod, naveden u potvrdi o rođenju, mora biti konačan dokaz roda te osobe, osim ako nije oboren pouzdanim genetskim dokazima", piše u tekstu.
 
Ministarstvo zdravlja je pozvalo ministarstva prosvete, pravosuđa i rada da prihvate tu njegovu definiciju, da bi se povećala mogućnost da je prihvate i sudovi.
 
Od dolaska u Belu kuću januara 2017. godine, Donald Tramp je opozvao nekoliko mera koje su štitile transrodne osobe i LGBT zajednicu.  On je 2017. godine rekao da namerava da zabrani transrodnim osobama da služe u vojsci, što bi bilo suprotno odluci njegovog prethodnika, demokrate Baraka Obame.
  • Ns 49

    23.10.2018 05:07
    SAD sada imaju predsednika dobrog da nisu imali decenijama. Možda se on malo neuobičajeno ponaša u odnosu na rasistu Obamu ili zlotvora Klintona ali je ipak najbolji.
    Upravo malopre je bila emisija na TV o muškarcu koji kaže da se uvek osećao kao žena i koliko sam video ima sve ženske atribute na izgledu ali mu je glas ostao muški kao kod onog našeg oficira Helene. Strašno je sve to a nije ni njima lako.
  • Čučuk Stana

    22.10.2018 22:30
    Vidi Trampa, vidi, vidi
    Ljudska prava treba da imaju ljudi, bilo zene bilo muskarci....ovi sto ne znaju sta su ....ni za disu nisu..
  • Posmatrač

    22.10.2018 14:39
    Osobe sa specijalnim rodnim/polnim statusom ne smeju da budu duskriminisane, ali njihova ljudska prava ne mogu da budu ispred javnog interesa.
    Bez obzira na rezultate istraživanja (često naručenog i finansiranog od neke organizacije zajednica osoba sa pomenutim"specijalnim statusom") izvesno je da njihove predispozicije nisu ni kvalitativno, ni kvantitativno na nivou karakterističnom za one sa "standardnim statusom", pa je česta situacija da se neka prava traže samo iz razloga postizanja veštačke ravnopravnosti i jednakoasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.