Tužilac traži doživotnu robiju za Srbe optužene na Zakintosu

Grčki tužilac je zatražio osuđujuće presude za svih devet osumnjičenih u slučaju prebijanja na smrt američkog turiste na Zakintosu prošle godine.
Za ubistvo Bakarija Hendersona optuženo je sedam Srba, jedan Grk i jedan Britanac srpskog porekla.
 
Govoreći pred sudom u Patrasu, tužilac Panajotis Meidanis je osumnjičene opisao kao "huligane koji su pokazali veoma antisocijalno ponašanje".
 
Henderson (22), iz Ostina u Teksasu, pretučen je na ulici posle svađe u kafiću u odmaralištu Laganas na Zakintosu u julu 2017.
 
Tužilac je zatražio da šest optuženih bude osuđeno za ubistvo, što sa sobom nosi doživotnu robiju. Za jednog je zatražena osuda za saučesništvo u ubistvu, a za dvojicu za nanošenje telesnih povreda.
 
Suđenje će se nastaviti u četvrtak, a presuda se očekuje sredinom novembra.
  • Logi

    03.11.2018 20:26
    neizbežnost
    Represija države protiv učinilaca krivičnih dela ne treba da se vodi psihologijom rulje i linča. Neizbežnost sankcije je mnogo efikasnija kaznena politika od selektivne i surove represije. Uporedite Norvešku kao državu neizbežnih i blagih kazni i Grčku kao ovde prikazanu državu surove pravde pa recite ko je bliži ostvarenju ideala pravne države. Ovde se ne radi o ubistvu, već krivičnom delu učestvovanja u tuči. Da bi se ovde dokazalo ubistvo, potrebno je da se dokaže umišljaj učesnika u tuči uperen na taj cilj. Onda bi postojao sticaj sa ubistvom. Ko i kako će to da dokaže da su svi učesnici udarali tog momka s namerom da ga ubiju? Srbija mora da zaštiti svoje državljane od surove represije i da isprati krivični postupak kako bi se ispoštovala prava okrivljenih. Oni jesu izvršili i krivično delo i moraju da odgovaraju, ali ne smeju da budu žrtve represije. Doživotna robija za učestvovanje u tuči ne postoji nigde osim u autokratijama. Kada dignete kamen da bacite na nekoga, prvo se zapitajte da li ste kompetentni, a potom i da li ste mirne ruke da ne biste pogodili pogrešnog.
  • neko

    31.10.2018 18:20
    Pravi junaci 7 na jednog. Sad nek se k... u zatvoru do kraja života. Nije im to Srbija da ih puste za 2 godine.
  • Mladen

    31.10.2018 15:22
    Odvalice ih sud. Ocekivano. I treba. Ne znam da li ce uspeti da 'izguraju' dozivotnu, ali ce ih kazniti propisno - mada zaista ne mogu da tvrdim sta je propisno za uzimanje tudjeg zivota. Na zalost, u celom ovom slucaju vidi se nakaradnost naseg drustva i sistema. Ovi momci su produkt drustva u kojem ne postoji odgovornost za izreceno i uradjeno, a o kazni i da ne govorim. Kada rastete u zajednici koja aktivno ili pasivno stimulise nasilje i nasilnike tretira kao 'nestasnu decu' iz kraja, gde je nasilno ponasanje sasvim normalna pojava, gde se svaka nesuglasica resava podizanjem tona, bukom i fizickim sukobom na kraju, u dzavi u kojoj ministar na nacionalnoj televiziji kaze nasilnici ce odgovarati za vrsnjacko nasilje u skoli, "ali morate priznati da tom malom na celu pise maltretiraj me", a predsednik (tada premijer) javno kaze "drzava nema snage da se obracuna sa huliganima", u kojoj Narodna skupstina lici na jeftin reality show, pravosudni sistem izjeda sam sebe, a obrazovanje ne lici ni na sta (cast izuzecima) i ne mozete ni ocekivati da deca izrastaju u osnazene, samosvesne, odgovorne gradjane koji su svesni svog i tudjeg identiteta, umeju da posmatraju svet iz druge perspektive i kriticki razmisle o stvaria koje se desavaju oko njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet