Janša mora da plati 6.000 evra novinarki zbog uvredljivog tvita

Lokalni sud u Velenju naložio je lideru SDS i bivšem premijeru Janezu Janši da, zbog uvredljivog tvita, plati odštetu od 6.000 evra uz kamatu novinarki RTV Slovenija Eugeniji Karl.
Janša mora da plati 6.000 evra novinarki zbog uvredljivog tvita
Foto: Youtube (Screenshot)
U presudi izrečenoj nakon ponovnog suđenja, kojom je potvrdio svoju prvobitnu odluku, sud je odredio Janši da plati i troškove spora u visini od 513 evra.
 
U poruci koju je na Tviteru objavio 2016, Janša je Eugeniju Karl i urednicu RTV Slovenija Mojcu Pašek Šetinc nazvao "opranim prostitutkama" čije su "jeftine usluge" na ponudi na "Fejsbuk stranici javne kuće".
 
Ove dve novinarke su podnele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostepeni, presudio u korist obe.
 
Janša se žalio na obe sudske odluke, s tim da je Viši sud u Celju stao na njegovu stranu i naložio ponovno suđenje u slučaju Karlove, ali je potvrdio prvostepenu presudu u slučaju Pašek Šetincove. Sada je i sud u Velenju potvrdio svoju prvobitnu presudu, naloživši mu da odštetu plati u roku od 15 dana.
 
Janša se na presude žalio na osnovu načina na koji mu je tužba dostavljena, tvrdeći da to nije učinjeno na adekvatan način i da je zbog toga propustio rok da na njih odgovori. Sud je, međutim, zaključio da je sve učinjeno kako treba, a uz to je istakao da činjenica da je Janša poznata i uticajna ličnost ne može da se prenebregne i da njegov Tvit "ne može da se smatra slobodom govora" te da je povredio "pravo na lično dostojanstvo i bezbednost druge osobe".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.