Pojedina slovenačka preduzeća ucenjuju radnike iz inostranstva

Slovenačko Savetovalište za radnike saopštilo je da neka slovenačka preduzeća, uključujući i nekoliko velikih, ucenjuju radnike iz inostranstva.
Pojedina slovenačka preduzeća ucenjuju radnike iz inostranstva
Foto: Pixabay
Od njih najčešće traže da kompaniji nadoknade troškove dobijanja radne dozvole ako je napuste ranije nego što je dogovoreno, a takav zahtev se obično nalazi u ugovoru o zaposlenju ili specijalnom ugovoru, prenela je STA.
 
Goran Lukić i Goran Zrnić iz Savetovališta za radnike imenovali su dve kompanije koje postavljaju takve zahteve - građevinsku kompaniju CPG VG i firmu Siliko. 
 
Prema ugovoru sa CPG VG, poslodavac pokriva troškove dobijanja radne dozvole za radnika i troškove za nacionalnu profesionalnu kvalifikaciju. Ali ako radnik napusti posao za manje od tri godine, mora da plati 1.500 evra za pokrivanje tih troškova. 
 
Slično tome, Siliko sklapa poseban sporazum sa svojim radnicima u kome stoji da je trošak kompanije za dobijanje radne dozvole za radnika 500 evra. Ako radnik napusti posao, on mora kompaniji da nadoknadi iznos i druge moguće troškove, stoji u ugovoru. 
 
Zavod za zapošljavanje odgovorio je rekavši da prema sporazumu o zapošljavanju bosanskih državljana u Sloveniji te troškove pokrivaju poslodavci, tako da su takvi ugovori "neprimereni, odnosno kršenje člana 9. sporazuma".
  • Rade

    14.03.2019 13:46
    Radnik u Slovackoj
    Isto kao u Sloveniji mozda cak i gore je u Slovackoj jer se od nas najčešće traže da agenciji nadoknadimo troškove dobijanja radne dozvole (koju verovatno ona nije platila nego firma u koju nas je zaposlila), ako je napustimo ranije nego što je dogovoreno uzimaju plus POSLEDNjU PLATU sa izgovorom kao troskove agencije, a takav zahtev se verovatno nalazi u ugovoru o zaposlenju ili specijalnom ugovoru isto a posto su ugovori na Slovackom jeziku ne mogu biti siguran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.