Najveća norveška onlajn knjižara prodavala Brejvikov manifest

Najveća norveška onlajn knjižara Adlibris prodavala je knjigu "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti", a reč je o rasističkom manifestu norveškog ubice Andersa Brejvika, koji je osuđen na 21 godinu zatvora.
Norveška državna televizija NRK objavila je kako je knjiga "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti", koja sadrži i neke Brejvikove tekstove, odštampana i prodavana preko Adlibris.
 
Nakon što je to otkriveno, direktor pomenute knjižare Sakari Luovio je za NRK izjavio kako je "strašna" činjenica to što se ova knjiga našla u prodaji. Dodao je kako je Brejvikov manifest hitno povučen iz prodaje.
 
"Kada smo saznali da se pomenuta knjiga prodaje preko naše onlajn knjižare, hitno smo intervenisali. Sredstva prikupljena od prodaje knjige ćemo pokloniti nekoj humanitarnoj organizaciji", kazao je Luovio.
 
Podsetio je kako se knjige u prodaju puštaju preko različitih internet stranica.
 
"Imamo više od 15 miliona korisnika i oni mogu da dodaju svoje knjige koje žele prodati. Vrlo je teško kontrolisati svaku knjigu u našoj knjižari, ali u slučaju žalbe na neku knjigu uklanjamo iz prodaje", rekao je Luovio.
 
Dodao je kako ne može da garantuje da se ta knjiga više neće naći u prodaji, jer, kako je kazao, trenutno ne postoji sistem koji bi mogao da blokira puštanje u prodaju knjiga spornog sadržaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.