Poslednje pomeranje sata na letnje računanje vremena u martu 2021.

Poslanici u Evropskom parlamentu zaključili su danas da bi poslednje zajedničko pomeranje sata na letnje računanje vremena trebalo da se dogodi u poslednjoj nedelji marta 2021. godine, a države članice koje žele da ostanu pri zimskom računanju vremena trebalo bi da svoje standardno vreme promene u poslednjoj nedelji oktobra 2021.
Poslednje pomeranje sata na letnje računanje vremena u martu 2021.
Foto: Pixabay
Nakon današnjeg glasanja na plenarnoj sednici u Strazburu o predlogu Direktive o ukidanju pomeranja sata uslovljenog izmenom godišnjih doba Evropski parlament je spreman za dalje pregovore sa Savetom ministara.
 
Evroparlamentarac Davor Škrlec rekao je da je za sprovođenje ove Direktive potrebna međusobna saradnja država članica, kako bi se koordinirano donele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena.
 
Potrebno je uspostaviti koordinacioni mehanizam od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije, koji bi ocenio potencijalne efekte izbora standardnog vremena država članica na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i kako bi se izbegli poremećaji u saobraćaju, komunikacijama i drugim sektorima.
 
Države članice EU bi trebalo najkasnije do 1. aprila 2020. da obaveste Komisiju u slučaju da nameravaju da promene svoje standardno vreme u poslednjoj nedelji oktobra 2021. godine. Ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno ometati pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta, može podneti predlog za odlaganje primene Direktive za najviše 12 meseci i podneti novi zakonodavni predlog.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.