Agencije: Sirt pao u ruke pobunjenika

Rodni grad libijskog lidera Moamera Gadafija Sirt pao je danas u ruke pobunjenika, saopštio je portparol pobunjeničkih snaga, ali za sada nema nezavisne potvrde ove informacije.
Rodni grad libijskog lidera Moamera Gadafija Sirt pao je danas u ruke pobunjenika, saopštio je portparol pobunjeničkih snaga, ali za sada nema nezavisne potvrde ove informacije.

"Potvrđeno je da je Sirt u rukama prodemokratskih snaga", izjavio je Šamsidin Abdulmolah, ističući da Gadafijeve snage u ovom gradu nisu pružile veći otpor. Dopisnik Rojtersa izvestio je da su se u gradu, koji se nalazi 600 kilometara istočno od Tripolija, noćas čule četiri eksplozije, ali da nije jasno da li su se one dogodile u samom gradu ili u predgrađu. AFP, s druge strane, izveštava da je Sirt rano jutros potreslo devet eksplozija, koje su usledile nakon noćašnje dve eksplozije koje su, kako je izvestila libijska državna televizija, izvele koalicione snage.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su tri mlada Libijca ubijena u udaru iz vazduha u luci nedaleko od Sirte. Pored toga, konvoj od 20 vojnih vozila uključujući antiraketne sisteme napustio je grad i uputio se ka Tripoliju, zajedno sa više desetina civilnih automobila. Na vest o osvajanju Gadafijevog rodnog mesta, u uporištu pobunjenika u Bengaziju slavilo se uz pucnjavu i automobilske sirene.

Pobunjenička vojska napreduje ka zapadu u nastojanju da preuzme kontrolu nad gradovima koje drže Gadafijeve snage, koje su izložene vazdušnim napadima zapadnih koalicionih snaga. Na istoku Libije, antirežimske snage sada kontrolišu glavne naftne terminale - Es Sider, Ras Lanuf, Bregu, Zueitinu i Tobruk, navodi britanska agencija.
  • Srbin (jedan od)

    28.03.2011 08:58
    Janko,sto TI ne ides malo u...
  • janko

    28.03.2011 08:00
    pomoc
    serBende, dobrovoljci sto ne idete da spasavate idola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet