Stepinac dobio spomen-ploču u Jerusalimu, Zurof kaže da je tužan zbog toga

Katolička crkva postavila je na Put usuza u Jerusalimu spomen-ploču zagrebačkom nadbiskupu iz vremena NDH Alojziju Stepnicu.
Efraim Zurof, direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" rekao je za Kurir da je tužan zbog toga i da spomen-ploči Stepincu nije mesto nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu. Zurof je rekao da je tek u četvrtak saznao da je u Jerusalimu postavljena memorijalna ploča Alojziju Stepincu, jer mu je neko poslao fotografiju.
 
"To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga, jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mesta nigde u svetu, a kamoli u Jerusalimu", istakao je direktor centra Simon Vizental.
 
On dodaje da će uraditi sve što je u njegovoj moći da ploča bude skinuta. 
 
Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup za vreme NDH koji nije učinio ništa da spreči ustaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj.  
 
Zbog sporenja između Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije oko značaja i umešanosti Stepinca u zločine u NDH tokom Drugog svetskog rata, Vatikan još nije doneo odluku o njegovoj kanonizaciji.
  • Јое

    15.08.2019 00:17
    Може још једна
    Када већ стављају, могли су и једну за Хитлера.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.