Budući studenti medicine moraće da se izjasne da li će sa diplomom ostati u Crnoj Gori

Umesto poboljšanja uslova rada i boljih zarada, kako bi sprečili sve veći odlazak lekara iz Crne Gore, iz Ministarstva zdravlja najavili su novu metodu - ucenu, pišu "Novosti".
Budući studenti medicine moraće da se izjasne da li će sa diplomom ostati u Crnoj Gori
Foto: Pixabay
Naime, generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstva zaštite i unapređenja ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA) kazala je da će studenti medicine ubuduće morati da se izjasne da li planiraju da, nakon završenih studija, ostanu da rade u Crnoj Gori.
 
"Izmenićemo politiku, ponudićemo komercijalne uslove za studiranje medicine kako ne bismo izgubili vreme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori, a studenti će morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem da krenu", kazala je Miranovićeva, a prenose "Novosti".
 
Kako je navela, Crna Gora ne može lekarima ponuditi uslove kao Nemačka, ali Ministarstvo prepoznaje potrebu da unapredi njihov materijalni status, ali i da se "zaštite vrlo siromašni resursi od migracije lekara".
 
"Razmišljamo o povećanju broja studenata, a da li ih spremamo za odlazak u inostranstvo? Hajde da govorimo o Rumuniji koja je izgubila, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 4,5 milijardi evra koji su uloženi u obrazovanje lekara koji su napustili tu zemlju. Ista situacija može se desiti i Crnoj Gori, što može imati veliki uticaj na našu ranjivu, vrlo delikatnu situaciju kada su ljudski resursi u pitanju", navela je Miranovićeva.
 
Za ovakve predloge resora na čijem je čelu Kenan Hrpović, lekar Vladimir Dobričanin kazao je da su pogrešan pristup i zamena teza, te pokušaj da se sa hijerarhijskog nivoa, određenim restriktivnim merama, reši problem migracije kadra.
 
"Čuli smo ideju da se studenti medicine u startu obavežu da će raditi u državi, što je apsolutno nemoguće sa mnogih aspekata, pre svega aspekta ljudskih prava, a onda to nije dugoročno rešenje, jer i kada biste to uspeli, vi samo odlažete problem na šest godina i ništa niste sistematski rešili", smatra Dobričanin.
 
U Inicijativi "Neću da idem" smatraju da upravo takve izjave teraju mlade ljude iz Crne Gore.
 
"Samo boljim uslovima možemo ih motivisati da ostanu da rade u Crnoj Gori, dok pod pritiskom možemo izazvati jedino kontraefekat. Politikom ucena i uslovljavanja, kršili bismo njihova ljudska prava. Ukoliko se sprovedu ove namere, ostaćemo bez studenata medicine, samim tim i medicinskih radnika koji sigurno neće trošiti dragocene godine života, kao i novac, studirajući da bi radili za platu od 500 evra, dok ih za isti trud u inostranstvu čeka plata od nekoliko hiljada", rekao je Vuk Vujisić iz inicijative "Neću da idem".
  • Limun

    04.09.2019 10:41
    Ne znam sta je ovde sporno.
    Ako zele da studiraju o trosku drzave moraju to i da odrade.
    Tako je svuda u svetu.
    Kome se ne svidja moze da studira o svom trosku.
    Ako ne gresim u Jugi je bilo obavezno da ostanu 10 godina ako su uzeli stipendije.
  • boger

    03.09.2019 22:03
    Teror idiota
    O, vladari naši bezumni, ako sprečite najpametnije i najsposobnije među nama da pobegnu odavde vašoj vlasti će možda ipak doći kraj i pre nego što stignete da sve pokradete i počnete da se kokate međusobno. A i možete da im pljunete pod prozor, kako mislite da ih naterate da vam šalju pare iz inostranstva? Nek vas leče Megadenseri, tako vam i treba.
  • BB

    03.09.2019 21:57
    Ima ti vise problema
    Odlazak lekara - treba naci nacin da ostanu, sto duze, do penzije ako je moguce.

    Drzava ima pravo da odluci sta ce da radi sa svojim (od poreza) parama. Ko je na budzetu, da odradi odredjeni broj (da bude fer) godina. Ili da isplati drzavi tu obavezu.
    Ko je na samo finansiranje, ne mora da ima tu obavezu. Tako I ovi sto placaju private fakultete. Cista ekonomija. Tih stvari ima u belom svetu. Nista novo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet